´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 60

Epifiza - enciclopedia universala

Epifiza:  Poate fi oricare dintre cele doua extremitati ale unui os lung, adesea ingrosata si purtatoare a unei suprafete articulare sau mica glanda endocrina situata in susul si in spatele celui de al treilea ventricul al creierului. Sinonim: glanda pineala. Epifiza se calcifica in cursul copilariei si devine vizibila pe radiografii dupa varsta de 20 ani. Acest proces de calcificare nu-i modifica functionarea. Ea exercita un rol asupra ciclului de reproducere si contine un mare numar de substante biologic active, dintre care prima izolata a fost melatonina. Aceasta inhiba functia gonadotropa (actiunea asupra glandelor sexuale) a hipotalamusului (centrul vietii vegetative). Epifiza poate fi sediul unei tumori foarte rare, pine-alomul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epifizioliza - enciclopedia universala

Epifizioliza:  Deplasare a epifizei superioare a femurului, sau a capului femural, provocata de o anomalie de crestere a cartilagiului de conjugare. Sinonim: coxa vara a adolescentului. Atata vreme cat dureaza cresterea femurului, epifiza sa este separata de partea mediana a osului printr-o zona cartilaginoasa deosebit de fragila, astfel ineit o dereglare care perturbeaza cresterea poate antrena o deplasare a capului femural in afara lacasului sau. Epifizioliza este o boala rara care apare la copiii de varste cuprinse intre 11 si 14 ani. Cauzele sale, prost cunoscute, sunt indeosebi de ordin hormonal. Bolnavul schiopateaza si poate adesea sa simta dureri acute in zona inghinala. Radiografia arata clar alunecarea capului femural in raport cu colul femural. Tratamentul epifiziolizei este de cele mai multe ori chirurgical: el consta in fixarea capului femural la col, in general printr-o miscare elicoidala. Ea trebuie facuta cat mai rapid posibil, deoarece complicatiile bolii pot fi grave: necroza cartilagiului cu contracturi musculare dureroase, artroza precoce a soldului etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epifizita - enciclopedia universala

Epifizita:  Boala a extremitatilor oaselor, afectand copilul si adolescentul, localizata pe nucleul epifizei anumitor oase. Surmenajul zonelor articulare in timpul cresterii, pus pe seama, in special, a practicarii intensive a unui sport, este o cauza importanta a epifizitei. Boala se manifesta prin dureri persistente. Ea duce la necroza nucleului osos atins, antrenand sechele uneori mari si deformari ale regiunii articulare lezate. Acesta necesita adesea o imobilizare intr-o atela sau gips pentru a reduce riscul deformarii; de asemenea, se poate dovedi necesara o interventie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epifora - enciclopedia universala

Epifora:  Lacrimare anormala constand intr-o scurgere de lacrimi pe obraji. O epifora rezulta din obstruarea canalului lacrimonazal sau dintr-un ectropion al pleoapei inferioare. Lacrimile nu sunt atunci evacuate pe caile lacrimare catre fosele nazale si curg pe obraji. Epifora dispare odata cu tratarea cauzei sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 57 58 59

60

61 62 63 »
«

»