´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 61

Epigastralgie - enciclopedia universala

Epigastralgie:  Durere localizata in epigastru, zona superioara si mediana a abdomenului. O epigastralgie este, cel mai des, manifestarea unei afectiuni gastroduodenale (gastrita, ulcer). Durerea este atunci resimtita intre mese, regulata, calmata cu luarea de medicamente alcaline (pansamente gastrice) sau cu ingerarea de alimente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epigastru - enciclopedia universala

Epigastru:  Regiune superioara si mediana a abdomenului, deprimata (doar la obezi nu este cazul) intr-o scobitura numita scobitura epigastrica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epiglota - enciclopedia universala

Epiglota:  Mic cartilagiu al regiunii superioare a laringelui. Epiglota este o lama de cartilagiu acoperita cu o mucoasa a carei baza este legata si articulata la restul laringelui. Situata la extremitatea superioara a laringelui, ea face parte din peretele anterior al acestui organ; baza limbii se gaseste chiar deasupra si in fata ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epiglotita - enciclopedia universala

Epiglotita:  Inflamatie acuta a epiglotei. Epiglotita este cauzata de o bacterie, Huemophilus influenzae. Este cea mai grava dintre laringitele (inflamatiile laringelui) copilului. Simptomele ei apar brusc: febra ridicata, jena respiratorie importanta, jena la deglutitie care se traduce printr-o acumulare de saliva. Copilul are tendinta de la sine sa stea asezat, aplecat in fata, cu gura deschisa, manifestand o mare nevoie de aer. Evolutia se desfasoara in cateva ore: agravarea starii respiratorii, cianoza, somnolenta. Dupa transportarea de urgenta la spital, tratamentul consta dintr-o intubatie (introducerea unui tub suplu in trahee trecand prin nas) si printr-o perfuzie cu antibiotice. Prognosticul, rezervat in absenta tratamentului, este excelent daca acesta a fost intreprins cat mai devreme posibil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 58 59 60

61

62 63 64 »
«

»