Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 63

Episclerita - enciclopedia universala

Episclerita:  Inflamatie a episclerei (membrana fibroasa a ochiului situata intre sclerotica si conjunctiva). O episclerita survine de cele mai multe ori la adultul tinar. Ea nu are, in general, o cauza specifica. Uneori ea este consecutiva unei conectivite sau este favorizata de un teren alergic. Episclerita se traduce printr-o inrosire a albului ochiului, insotita de o jena moderata, de o lacrimare intermitenta si de o usoara sensibilitate a ochiului la lumina. Ea este destul de putin dureroasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Episodul - enciclopedia universala

Episodul:  Este un fragment al istoriei relatand o actiune secundara intr- o opera epica sau dramatica. Structura fiecarui episod se integreaza in ansamblul operei respective, in unitatea si coerenta acesteia. Episodul implica uneori prezenta unui personaj episodic, care desi insufleteste unul din episoadele romanului, are un rol pasager.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epispadias - enciclopedia universala

Epispadias:  Malformatie congenitala in care meatul urinar (orificiul extern al uretrei) este situat pe fata dorsala penisului. Epispadiasul este o malformatie rara si foarte grava care este aproape intotdeuna asociata cu o exstrofie vezicala (dezvoltarea incompleta a vezicii si peretelui abdominal). Tratamentul epispadiasului face apel la o reconstructie chirurgicala. Sunt frecvente sechelele (incontinenta urinara, functie sexuala perturbata).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epistaxis - enciclopedia universala

Epistaxis:  Sangerare pe nas. Epistaxisul este frecvent la copii in perioada pubertatii, la femei in timpul primelor sase luni de sarcina si la persoanele in varsta atinse de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor). Aceasta hemoragie a foselor nazale, cel mai des de origine necunoscuta, poate fi cauzata de o hipertensiune arteriala, de o tulburare de coagulare (hemo-filie, consum excesiv de aspirina), de un traumatism al foselor nazale sau de o afectiune a sinusurilor, care comunica in mod normal cu fosele nazale. Tratamentul formelor benigne obisnuite incepe prin suflarea nasului, pentru evacuarea cheagurilor, si se continua printr-o compresie prelungita (pana la 15 minute) a aripilor nasului. Capul subiectului trebuie sa fie aplecat in fata pentru ca sangele sa nu ajunga in gura si sa nu se creada pe nedrept ca epistaxisul a incetat. Daca acest tratament se dovedeste ineficace, medicul aplica o mesa de tifon (uneori imbibata cu un hemostatic), un bandaj lung ingramadit in fosele nazale. In cazurile cele mai grave, se practica o electro-coagulare a arterelor mici care sangereaza, chiar si o ligaturare arteriala chirurgicala. Atunci cand n-a fost descoperita cauza exacta a epistaxisului, se poate, pentru a preveni recidivele, sa se practice o cauterizare chimica (cu nitratde argint) a unui mic vas al septului nazal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct