´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 64

Epiteliom bazocelular - enciclopedia universala

Epiteliom bazocelular:  Varietate de tumora cutanata, cu malignitate redusa. Epiteliomul bazocelular este foarte frecvent la subiectii cu pielea alba, mai ales dupa 40 ani. Factorii sai favorizanti sunt cunoscuti: expunerea exagerata la soare, expunerea la radiatii ionizante, cicatrice de arsura. Atentia trebuie sa fie atrasa de orice leziune cutanata (crusta, ulceratie, leziune proeminenta) care devine cronica si recidivanta. Aceasta tumora se traduce cel mai des printr-o mica perla, proeminenta rotunda de marimea unui cap de ac, rozalie, translucida, adesea strabatuta de mici vase, survenind cel mai des pe fata. Aceasta tumora poate sa se intinda in suprafata sau in profunzime, dar foarte lent si fara diseminare la distanta. De cele mai multe ori, trebuie sa se procedeze la ablatia chirurgicala a tumorii, sub anestezie locala. Distrugerea prin electrocoagulare, azot lichid sau laser cu bioxid de carbon nu se utilizeaza, in fapt, decat pentru leziunile incipiente, superficiale si neindurate. Prevenirea consta mai ales in evitarea expunerii solare excesive.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epiteliom spinocelular - enciclopedia universala

Epiteliom spinocelular:  Varietate de tumora cutanata sau de mucoasa, de natura maligna, dezvoltata pe seama keratinocitelor epidermului. Epiteliomul spinocelular se observa mai ales dupa 40 ani. Mai frecvent la barbati decat la femei, el este favorizat de o expunere exagerata la soare, de tabagism (epiteliomul buzei) si de leziunile cutanate preexistente zise precanceroase: cicatricea de arsura, leziunile consecutive unei boli cronice (sifilis, ulcer al gambei) sau unei boli ereditare (xeroderma pigmentosum), parakeratoza, iritatie cronica (leucoplazie). Semnele formei celei mai tipice, zisa ulcerovegetanta, sunt o leziune suprainaltata cu suprafata mamelonata si cu baza dura, inconjurata de un halou rosu si prezentand in centrul ei o ulceratie care sangereaza usor. De asemenea, poate fi vorba si de un nodul, de o masa carnoasa sau de o placa superficiala. Formele mucoase pot afecta buza inferioara a fumatorilor si chiar limba, precum si mucoasele genitale. Epiteliomul spinocelular se intinde local destul de repede, diseminandu-se uneori in ganglionii limfatici apropiati sau chiar la distanta (metastaze). Trebuie sa se procedeze Ia ablatia chirurgicala a epiteliomului spinocelular si acesteia sa i sc asocieze o chimioterapie anticanceroasa in caz de diseminare. Prognosticul depinde de gradul de extindere a tumorii. Prevenirea consta in evitarea inca din copilarie a expunerilor exagerate la soare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epitelion - enciclopedia universala

Epitelion:  Tumora maligna care se dezvolta pe seama tesuturilor epiteliale. SlNONOM: carcinom.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epiteliu - enciclopedia universala

Epiteliu:  Tesut care acopera suprafetele organismului, spre exterior (piele, mucoasele orificiilor naturale) sau spre interior (cavitatile inimii, tubului digestiv etc.) si care constituie glandele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»