Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 65

Epitrohlee - enciclopedia universala

Epitrohlee:  Proeminenta osoasa situata pe partea interna a cotului. Epitrohleea este o apofiza (proeminenta osoasa) importanta a extremitatii inferioare a humerusului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epitrohleita - enciclopedia universala

Epitrohleita:  Inflamatie a epitrohleei. Epitrohleita este provocata de un traumatism sau de un surmenaj al antebratului, indeosebi de origine sportiva. Ea se caracterizeaza printr-o durere resimtita in partea interna a cotului. Tratamentul consta, in principal, in punerea in repaus a cotului (oprirea activitatii sportive) asociata uneori cu antiinflamatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epiziotomie - enciclopedia universala

Epiziotomie:  Interventie chirurgicala carc consta in sectionarea mucoasci vaginalc si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a mari orificiul vulvei si a usura expulzia fatului in cursul unei nasteri. Indicatiile cele mai frecvente ale unei epizio-tomii sunt nasterea unui copil mare, prezentarea fatului cu sezutul sau extractia cu forcepsul Aceasta interventie permite prevenirea rupturilor de perineu si evitarea survenirii unor tulburari urinare ca o incontinenta, de exemplu. O epiziotomie este efectuata si apoi cusuta sub anestezie locala, sau sub anestezie peridurala atunci cand aceasta a fost instaurata pentru o nastere. Incizia este laterala sau mediana (spre anus). Ingrijirile postoperatorii au loc de mai multe ori pe zi si sunt repetate dupa fiecare scaun si dupa fiecare mictiune: toaleta si uscarea cu aer cald pana cand sunt scoase firele de sutura, in general in a cincea zi. Raporturile sexuale pot fi reluate dupa cicatrizarea completa, care are loc la aproximativ 3 saptamani dupa nastere. Epiziotomia nu are, in general, nici o consecinta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epoca bronzului - enciclopedia universala

Epoca bronzului:  Perioada (milen. III-II i.Hr.) ce se caracterizeaza prin aparitia si generalizarea metalurgiei bronzului, inmultirea si diversificarea considerabila a tipurilor de unelte, de arme si podoabe, practicarea intensiva a agriculturii si a cresterii vitelor, prin adancirea diferentierii sociale si formarea aristocratiei tribale cu o accentuata functie militara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 62 63 64

65

66 67 68 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct