Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 69

Epulis - enciclopedia universala

Epulis:  Pseudotumora inflamatorie a gingiilor. Epulisul formeaza o mica proeminenta rosie-violacee, situata adesea in spatiul dintre doi dinti. Unele forme cedeaza de la sine. In alte cazuri, poate fi suficient un tratament antiinfalamator (spalarea gurii cu decongcstionantc); uneori trebuie sa se recurga la o ablatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Erectie - enciclopedia universala

Erectie:  Umflare si intarire a unor organe sau tesuturi (penis, clitoris, mamelonul sanului). Erectia este adesea declansata de o stimulare sexuala, sau in cazul mameloanclor si de catre frig. Mecanismul erectiei peniene este de origine musculara: excitarea nervilor erectori ai maduvei spinarii provoaca o dilatatie a arterelor penisului, care antreneaza un aflux de sange in corpii cavernosi penieni. Atata vreme cat dureaza erectia, sangele este retinut in acesti corpi cavernosi, deveniti tur-gescenti printr-un mecanism de vasoconstrictie venoasa inca prost elucidat. Flaciditatea, sau oprirea erectiei, reapare atunci cand sangele retinut in corpii cavernosi se reintoarce in circulatia venoasa generala. Impotenta se caracterizeaza prin incapacitatea de a obtine sau a pastra o erectie suficienta; cand impotenta este totala, raporturile sexuale sunt imposibile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ereditate - enciclopedia universala

Ereditate:  Transmitere a caracterelor genetice ale parintilor catre descendentii lor. Primele legi ale ereditatii au fost stabilite de calugarul botanist austriac Gregor Mendel in 1866 Cromozomi

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ereditate autosomica si ereditate legata de sex - enciclopedia universala

Ereditate autosomica si ereditate legata de sex:  Unele caractere si unele boli pot fi transmise prin parinti copiilor, fie prin cromozomii nesexuali, sau autosomi se vorbeste atunci de ereditate autosomica , fie prin cromozomi sexuali: se vorbeste atunci de ereditate legata de sex. Principiul ereditatii legate de sex poate fi ilustrat prin exemplul hemofiliei. X si Y sunt cromozomi sexuali sanatosi transmisi unui baiat. Cromozomul x este cromozomul sexual purtator al genei recesive a hemofiliei. In cursul fecundatiei dupa felul spermatozoidului si ovulului prezenti, cromozomii sexuali asociati vor forma una dintre cele patru combinatii posibile urmatoare: cromozomul X al tatalui si cromozomul x al mamei (Xx1); cromozomul X al tatalui si cromozomul X al mamei (XX); cromozomul x1 al mamei si cromozomul Y al tatalui (x Y); cromozomul X al mamei si cromozomul Y al tatalui (XY). Doar descendentii care au cromozomii XX (femeie sanatoasa) si X Y (barbat sanatos) nu sunt purtatori ai bolii. Gena hemofiliei este prezenta la descendentii Xx si xY, care pot sa o transmita. Totusi, in afara unor exceptii rare. boala nu se va dezvolta la subiectii Xx (o femeie purtatoare a genei hemofiliei), deoarece cromozomul x, recesiv si purtator al hemofiliei, nu va putea sa se exprime in prezenta unui cromozom omolog X, dominant si sanatos. In schimb, subiectul x Y (un barbat hemofilic) va dezvolta boala: cei doi cromozomi omologi fiind cromozomi sexuali care nu poarta acelasi caracter, unul nu poate impiedica faptul ca celalalt sa se exprime. Bolile ereditare sunt consecinta mutatiei unei gene, adica a alterarii informatiei pe care o poarta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 66 67 68

69

70 71 72 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct