´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 70

Ereditate si reproducerea celulelor - enciclopedia universala

Ereditate si reproducerea celulelor:  Celulele corpului nostru se reproduc prin diviziune celulara. O celula-mama nesexuala se divide dupa un proces numit mitoza si da astfel nastere la doua celule-fiice care au un numar de cromozomi si de gene identic cu cel al celulei-mama. Celula sexuala, sau gametul, rezulta dintr-un proces deosebit de diviziune, meioza. Aceasta, care nu se produce decat in ovare si in testicule, conduce la formarea de celule care nu contin fiecare decat jumatate din materialul genetic prezent in celelalte celule, adica 23 de cromozomi intre care unul este cromozom sexual: X pentru ovul, X sau Y pentru spermatozoid. Intalnirea dintre un ovul si un spermatozoid in cursul fecundatiei formeaza o celula care contine din nou 46 cromozomi, 23 provenind de la tata si 23 de la mama. Cei doi cromozomi sexuali vor fi fie XX (o fata), fie XY (un biiat).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Erehteion - enciclopedia universala

Erehteion:  Templu in stil ionic pe acropola Atenei, inchinat zeitei Atena si zeului Poseidon. Construit intre anii 412 si 406 i.Hr. pe ruinele unui edificiu dedicat miticului stramos al ionienilor, Erehteu (de unde si numele).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eretele de stuf (Circus aeruginosus) - enciclopedia universala

Eretele de stuf (Circus aeruginosus):  Este o pasare de prada des intalnita in toata Europa. Prezenta sa este asociata cu apele cu intinderi de stuf insa poate fi vazut vanand si pe campiile intinse, in special in perioada migratiei. Exemplarele care cuibaresc in Europa Centrala si de Est, migreaza iarna catre Africa si Sudul Asiei. Exemplarele din Europa de Vest, de regula, nu migreaza. Cea mai mare densitate a exemplarelor de erete de stuf din Romania se afla in Delta Dunarii care este habitatul ideal pentru aceasta specie. Soseste la noi in luna martie si pleaca catre zonele de iernare in luna noiembrie. In cazul eretelui de stuf exista diferente destul de mari, in coloritul penajului, intre mascul si femela. Femela este de obicei mai mare decat masculul si are o coloratie bruna inchisa cu capul si "umerii" crem. La mascul este prezenta cu preponderenta culoarea gri-argintie, vizibila in special in zbor. Nuantele pot varia de la un exemplar la altul. Lungimea corpului este de 50-55 cm, deschiderea aripilor de 110-125 cm iar greutatea de 400-800g. Hrana este alcatuita din pasari mici, pui ai pasarilor de apa si rozatoare. Vanatoarea se desfasoara de obicei de-a lungul intinderilor de apa si stuf si a campiilor din apropiere. Cuibul este construit in stuf iar femela depune 4-5 oua intr-o singura serie pe an, in perioada aprilie-mai. Perioada de incubatie este de 33 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eretism cardiac - enciclopedia universala

Eretism cardiac:  Stare de hiperexcitabilitate a inimii datorata actiunii sistemului nervos simpatic asupra acestui organ. Eretismul cardiac se intalneste la numerosi adolescenti ti nu este atunci, in general, semn al vreunei afectiuni deosebite. Totusi, atunci cand el este deranjant, trebuie sa fie diminuat prin administrarea unui medicament sedativ sau, chiar mai bine, printr-un medicament betablocant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»