´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 71

Erezie - enciclopedia universala

Erezie:  Doctrina sau credinta religioasa care ia nastere in sanul unei biserici, abatandu-se de la dogmele consacrate si care este condamnata de biserica respectiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

ERF - enciclopedia universala

ERF:  (ERror Function - integral) - functie de eroare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ergoterapie - enciclopedia universala

Ergoterapie:  Terapie care utilizeaza activitatea in vederea readaptarii handicapatilor fizic si mintal. Scopul ergoterapiei este de a le reda bolnavilor independenta fie dandu-le posibilitatea sa se adapteze la deficitul lor, fie participand la ameliorarea starii lor. Indicatiile ei sunt foarte largi: boli mintale, infirmitati motorii (paralizii, sechele posttraumatice, afectiuni reumatologice, miopatii, arsuri, boli cardiace etc.). Exista, de asemenea, o ergoterapie preventiva care vizeaza evitarea spitalizarii, indeosebi pentru persoanele in varsta. Ergoterapia reeducativa-readaptativa utilizeaza actiunea ca mediator pentru a ajunge la un obiectiv dat (cautarea unei mai bune coordonari a miscarilor, antrenament pentru purtarea unei proteze, reinvatarea actiunilor zilnice etc.). Pe aceasta baza, orice activitate (activitati artizanale ca impletitul sau tesutul; activitati de captare a atentiei, de exprimare, scris, jocuri; reinvatarea gesturilor vietii zilnice; activitati de tip profesional de toate tipurile etc.) sunt bune de folosit in masura in care pot ajuta pacientul sa le adapteze la posibilitatile sale. Aceasta mediere permite sa se observe si sa se analizeze problemele pe care le pune boala in cauza, apoi sa se propuna o solutie cu contributia bolnavului si a medicului curant (cum sa eviti durerea in gesturile vietii zilnice la un pacient suferind de dureri lombare, de exemplu). Ergoterapie! preventiva vizeaza sfatuirea pacientului in ce priveste gesturile cotidiene si amenajarea locuintei si ii permite sa-si asume handicapul sau boala ramanand integrat in mediul sau de viata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ergotisn - enciclopedia universala

Ergotisn:  Intoxicatie prin cornul secarei, Claviceps purpurea, ciuperca parazita a cerealelor, sau prin derivatii ei medicamentosi (ergotamina si, mai ales, dihidroergo-tamina, utilizata in tratamentul migrenelor). Primele semne ale ergotismului sunt furnicaturi, dureri si o piele palida si rece a mainilor si picioarelor. Intoxicatia, netratata, poate, in cea de a doua etapa, sa evolueze spre o cangrena a extremitatilor. Aparitia unui ergotism impune oprirea imediata a medicamentului raspunzator de aparitia primelor semne, spitalizarea in caz ca ergotismul este insotit de delir. Tratamentul spasmului arterial consta in administrarea de nitrit de amil in inhalatie, de trinitrit pe cale sublinguala, de papaverina prin injectii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»