´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 72

Eritem fesier - enciclopedia universala

Eritem fesier:  Iritatie cutanata a sugarului, afectand regiunea acoperita de scutece. Eritemul fesier este extrem de frecvent la sugar. Cauza sa poate fi externa: frecarea scutecelor si contactul prelungit cu urina si cu scaunelc acide. El mai poate fi cauzat de anumite boli dermatologice: dermita seboreica a sugarului, psoriazisul etc. A treia cauza posibila a eritemului fesier, izolat sau ca o complicatie a uncia din bolile precedente, este o infectie bacteriana, virala sau micozica (cauzata de o ciuperca microscopica). Eritemul fesier se manifesta, in principal, printr-o inrosire a pielii de pe fese, de pe sulurile abdominale, de pe partea de sus a pulpelor si de pe organele genitale externe. Pliurile cutanate nu sunt de obicei afectate. Aspectul exact al leziunilor si localizarea lor depind de cauza iritatiei. In formele severe, eritemul se complica cu ulceratii, care dovedesc adesea o suprainfectare. Tratamentul consta din reguli de igiena locala: spalarea frecventa a pielii cu antiseptice blande, diluate, si clatirea cu atentie; aplicarea dupa fiecare spalare a lotiunilor sau gelurilor pe baza de imidazolati, lasarea feselor in aer liber cat mai mult timp posibil in fiecare zi, schimbarea frecventa a scutecelor si infasarea nu prea stransa a copilului; evitarea aplicarii de pomezi sau de corpuri grase, deoarece favorizeaza mace-ratia. Infectiile bacteriene necesita in plus un tratament antibiotic oral. Respectarea anumitor reguli de igiena trebuie sa permita evitarea aparitiei unui eritem fesier: spalarea sezutului cu sapun de toaleta, clatirea din abundenta si uscarea prin tamponare, nu prin frecare. Recurgerea la paste apoase pe baza de zinc, care izoleaza epidermul de materiile fecale si umiditate, pare sa fie mai utila decat utilizarea corpurilor grase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritem inelar centrifug - enciclopedia universala

Eritem inelar centrifug:  Afectiune cutanata, caracterizata prin leziuni inelare. Eritemele inelare centrifuge adesea nu au o cauza cunoscuta, dar se descopera in unele cazuri o cauza medicamentoasa (aspirina, vaccin), infectioasa, dermatologica (pemfigus, lupus eritematos subacut). Ele se manifesta prin placi mai mult sau mai putin pruriginoase cuprinzand un centru cu alura normala si un mic sul rosu periferic, deplasandu-se de o maniera centrifuga. Evolutia se face prin pusee succesive, pe mai multe luni. Tratamentul eritemului inelar centrifug este cel al bolii in cauza,

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritem nodos - enciclopedia universala

Eritem nodos:  Inflamatie acuta a hipodermului (stratul profund al pielii). Eritemul nodos atinge mai ales adultii tineri, cel mai des la membrele inferioare. El poate fi cauzat de o infectie, de o boala generala (sarcoidoza, aftoza), de o colita inflamatorie sau de luarea de medicamente (aspirina, pilule contraceptive, sulfamide). El se manifesta prin noduli subcutanati profunzi, durerosi, calzi, acoperiti cu o piele rozalie sau roscata, amplasati cel mai des pe fata anterointerna a gambelor. Tratamentul lui este cel al cauzei daca ea este identificata. Daca nu, tratamentul vizeaza doar simptomele: repaus la pat, uneori administrarea de medicamente antiinflamatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritem pigmentat fix - enciclopedia universala

Eritem pigmentat fix:  Afectiune cutanata de origine medicamentoasa, manifestandu-se prin placi. Eritemul pigmentat fix poate fi provocat de analgezice (aspirina, paracetamol), de antiinflamatoare nesteroidiene, de antibiotice (sulfamide, tetracicline), de antiparazitare, de barbiturice, de antihistaminice, de laxative sau de pilule contraceptive. El se manifesta prin aparitia de placi rosii care devin brune apoi negricioase, persistand mai multe saptamani, chiar mai multe luni. Singurul tratament consta in incetarea luarii medicamentului responsabil, vindecarea fiind atunci definitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»