´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 73

Eritem polimorf - enciclopedia universala

Eritem polimorf:  Afectiune cutanata caracterizata prin leziuni in forma de cocarda, dovedind o stare de hipersensibilitate. Printre cauzele eritemului polimorf, se gasesc in principal infectiile virale, bacteriene sau consumul de medicamente (peniciline, tetracicline, sulfamide, estrogeni, antiinflamatorii). El afecteaza indeosebi barbatii tineri si se manifesta prin aparitia, cel mai des pe membre, a unor placi rosii care se intind si iau, in general, un aspect tipic: o bula centrala inconjurata de o prima coroana deprimata si alba, apoi de o a doua coroana cu mai multe bule. Se asociaza o febra si dureri articulare. Tratamentul este mai ales cel al afectiunii responsabile, daca ea este identificata, caruia i se adauga antisepsia bulelor. O varietate deosebit de severa a eritemului polimorf, sindromul Stevens-Johnson, in care leziunile afecteaza mucoasa gurii, stanjenind alimentarea, poate necesita o reanimare si o alimentare prin perfuzii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritem solar - enciclopedia universala

Eritem solar:  Reactie a epidermului datorata unei expuneri solare excesive. Dupa o expunere prea intensa sau prea prelungita la soare, pielea devine eritematoasa (roscata), chiar apar bule (basicute) pe ea, iar pacientul simte o durere usturatoare, in partea a doua a episodului, pielea se descuameaza in lambouri si se pigmenteaza neregulat. Eritemul solar corespunde unei arsuri de gradul intai sau al doilea. El survine fie la persoanele cu tenul alb, cu pielea saraca in melanina (aceasta din urma favorizand protectia fata de radiatiile solare), fie dupa o expunere insuficient protejata. Tratamentul consta in aplicarea locala de creme impotriva arsurilor si in luarea de antalgice (calmante) pe cale generala. In caz de insolatie asociata, este uneori necesara o rehidratare in mediu spitalicesc. Pentru prevenirea insolatiilor, expunerea solara trebuie sa fie treptata, iar pielea sa fie protejata cu creme foto-protectoare "ecran total" care filtreaza radiatiile ce produc arsuri (ultravioletele B). Aplicarea trebuie sa fie facuta din doua in doua ore, mai ales dupa transpiratie sau scaldat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eriten - enciclopedia universala

Eriten:  Inrosire a pielii care paleste la apasare. Eritemele sunt urmarile unei dilatari a vaselor sangvine cutanate. Eritemele generalizate au drept cauza fie o alergie la un medicament, fie o boala infectioasa (scarlatina, rujeola, rubeola, megaleritem epidemic, sifilis exantem subit). Eritemele localizate pot avea o cauza fizica (insolatie), chimica (dermita artificiala), medicamentoasa (eritem pigmentat fix), infectioasa (intertrigo, erizipel, erizipeloid, pasteureloza, trichinoza) sau dermatologica (dermatomiozita, lupus eritematos diseminat).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritermalgie - enciclopedia universala

Eritermalgie:  Tulburare vasomotorie a extremitatilor (maini, picioare), care se manifesta prin accese. Foarte rara, eritermalgia poate fi consecutiva luarii unor medicamente (inhibitori calcici), unei boli hematologice (poliglobulie) sau sistemice (lupus eritematos diseminat). Extremitatile, mai ales picioarele, devin brusc rosii, calde si usturatoare. Tratamentul consta in luarea de aspirina, iar in caz de esec, betablocante; tratamentul vizeaza in plus tratarea cauzei eritermalgiei daca ea este descoperita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 70 71 72

73

74 75 76 »
«

»