´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 75

Eritrodermie - enciclopedia universala

Eritrodermie:  Afectiune caracterizata printr-o eruptie cutanata rosie generalizata, asociata cu o alterare a starii generale a organismului. Eritrodermiile au o cauza precisa in mai mult de 80% din cazuri: boala cutanata preexistenta (psoriazis, eczema), administrare de medicamente (antibiotice, barbiturice, litiu, antiinflamatoare, anticoagulante), infectie. Pielea, afectata de un eritem rosu aprins, este uscata, se descuameaza sau, din contra, zemuieste, se ingroasa si apoi se pigmenteaza; mancarimile sunt mai mult sau mai putin intense. Semne generale se adauga semnelor precedente, astfel ca o febra ridicata, frisoane, sensibilitate la frig, pierdere in greutate, precum si aparitia de numerosi ganglioni, a maririi in volum a ficatului si splinei. Tratamentul, adesea efectuat in mediu spitalicesc, este mai intai cel al simptomelor; el cuprinde odihna la pat, aplicatii si bai cu substante antiseptice si active fata de mancarimi. Tratamentul eritrodermiei nu trebuie sa fie intreprins decat daca reactia eritrodermica a fost jugulata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritromelalgie - enciclopedia universala

Eritromelalgie:  Afectiune caracterizata prin violente crize dureroase resimtite la maini si la picioare, care devin rosii, umflate si fierbinti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritropoietina - enciclopedia universala

Eritropoietina:  Hormon raspunzator de diferentierea si de proliferarea globulelor rosii. Eritropoietina este produsa, in principal, de catre rinichi (90%), dar si de catre ficat (10%). Ea actioneaza asupra celulelor eritroblastice ale maduvei osoase, aflate la originea globulelor rosii. In caz de insuficienta renala, absenta sau reducerea sintezei acestui hormon de catre rinichi provoaca o diminuare a numarului de globule rosii. Eritropoietina obtinuta prin inginerie genetica este utilizata pentru tratarea anemiei pacientilor atinsi de insuficienta renala cronica. Medicamentul, injectat pe cale intravenoasa sau subcutanata din doua in doua zile, evita transfuziile sangvine la bolnavi, conferindu-le astfel un confort apreciabil al vietii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eritropoieza - enciclopedia universala

Eritropoieza:  Procesul de formare a globulelor rosii in maduva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»