´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 76

Eritroza - enciclopedia universala

Eritroza:  Inrosire a fetei consecutiva unei dilatari a vaselor, permanenta sau survenind in accese. Eritroza, al carei "bufeu de caldura" constituie o forma paroxistica, afecteaza in mod obisnuit fetele tinere sub forma unor pusee congestive predominand in obraji, nas si pometi, survenind cel mai des dupa masa, dupa o schimbare de temperatura sau ca urmare a unei emotii sau a unui stres. Eritroza constituie primul stadiu al acneei rozacee. Tratamentul ei consta in luarea de mici doze de neuro-sedative si in corectarea eventualelor dezechilibre hormonale. Sunt de respectat unele precautii: mese mici cantitativ care sa evite excitantele (condimente, alcool), luate la ore fixe si mancand lent; seara, curatarea fetei cu un lapte de toaleta pentru pielea uscata, urmata de pulverizari descongestionante de apa minerala sau de serum-zinc (ser fiziologic caruia i s-a adaugat sulfat de zinc); dimineata aplicarea unei creme sau a unei lotiuni descongestionante pe baza de extracte vegetale (sulfina, hamamelis, antociani); la soare, protectia riguroasa printr-o crema "ecran total"; la frig, protectia prin creme compacte grase. In sfarsit, diferite tratamente mecanice mai pot sa aduca o ameliorare; masaje faciale, aplicatii de zapada carbonica etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Erizipel - enciclopedia universala

Erizipel:  Boala infectioasa acuta, caracterizata printr-o inflamatie a pielii. Erizipelul este cauzat de o bacterie, streptococul, provenind dintr-o infectie cutanata sau rinofaringiana, denumita "poarta de intrare". Erizipelul fetei, foarte acut si dureros, formeaza un plancard rosu, cald, umflat, inconjurat de un sul si intinzandu-se foarte rapid. Erizipelul gambei, mai frecvent, se traduce printr-o crestere in volum a gambei, care devine rosie, asociata cu o durere, o febra si o crestere in volum a ganglionilor inghinali. Tratamentul, instituit atunci de urgenta, este cel al focarului infectios initial, asociat administrarii de penicilina pe cale intravenoasa. Vindecarea este un lucru obisnuit daca tratamentul este precoce, dar recidivele sunt frecvente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Erizipeloid - enciclopedia universala

Erizipeloid:  Dermita de origine microbiana. Erizipeloidul lui Baker-Rosenbach este cauzat de o bacterie Erysipelotrix rhusiopathiae (bacilul rujetului), care provoaca la animale boala numita rujetul porcului. Bacteria este transmisa prin intermediul unei plagi in cursul manipularii unui animal contaminat. Este o boala carc afecteaza de cele mai multe ori macelarii, mezelarii si negustorii de peste. Aceasta dermita se manifesta sub forma unui placard inflamatoriu dureros, de culoare rosie-violacee, pe mana sau pe un deget si urca progresiv in lungul bratului. Tratamentul este asigurat prin antibiotice (peniciline, macrolide).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Erlichia - enciclopedia universala

Erlichia:  Mic bacii Gram negativ apartinand unui gen apropiat de cel al rickettsiilor. Acesti bacili provoaca o febra mare, o leucopenie (scaderea numarului de globule albe), o trombocitopenie (scaderea numarului de plachete sangvine) si anomalii hepatice. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 73 74 75

76

77 78 79 »
«

»