´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 78

Erotomanie - enciclopedia universala

Erotomanie:  Convingere deliranta a unei persoane ca este iubita. Erotomania este o exagerare patologica a pasiunii iubirii. Ea afecteaza de cele mai multe ori femeile. Dupa opiniile psihoanalistilor, mecanismul erotomaniei se bazeaza pe rastalmacirea dorintei iubirii prin negare si protectie, formula "il iubesc" devenind atunci "Nu-l iubesc, el ma iubeste". Erotomanul se crede dorit de catre o persoana considerata a fi de rang important (vedeta, om politic, pastor, medic). Fiecare din gsturile acestei persoane este interpretat drept un semn de incurajare sau de punere la incercare, inclusiv manifestarile de indiferenta sau de respingere. Clasic, delirul evolueaza in trei faze: speranta, ciuda, ranchiuna. In acest ultim stadiu, cautarea erotomaniaca poate sa treaca la persecutarea persoanei vizate, cu scandaluri si alte actiuni. Atunci se impune spitalizarea, chiar internarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eroul - enciclopedia universala

Eroul:  Personajul principal dintr-o opera epica sau dramatica avand rol esential in actiune. In literatura din antichitate si din evul mediu, eroul este un personaj legendar, cu caracter exemplar, calitatile sale exceptionale situandu-l deasupra celorlalti oameni. In "Poetica" a filozfului Aristotel, eroii sunt de trei tipuri, conform pozitiei lor in raport cu oamenii: eroi inzestrati cu puteri divine (mituri si carti sacre); eroi cu insusiri superioare oamenilor obisnuiti (din legende, povesti, basme); eroi aflati deasupra semenilor (din tragedii, epopei). Cand eroul numai apartine unei ordini divine sau semidivine si isi pierde caracterul exemplar, el devine personaj.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eroziune - enciclopedia universala

Eroziune:  proces de modelare a scoartei terestre prin inlaturarea particulelor de sol sau roca de catre agentii exogeni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eroziune fluviala - enciclopedia universala

Eroziune fluviala:  eroziunea cauzata de apa raurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 75 76 77

78

79 80 81 »
«

»