´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 81

Esc - enciclopedia universala

Esc:  (Escape) - caracter de control special din setul de coduri ASCII cu valoarea zecimala egala cu 27 si cea hexazecimala 1BH. Este o tasta asezata in stanga sus pe tastaturile IBM/XT si extinse, folosita de numeroase programe si sisteme de operare. In multe aplicatii aceasta tasta da inapoi cu un nivel operatorul in structura meniului sau asigura exit-ul din program.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Escadron - enciclopedia universala

Escadron:  Subunitate a unui regiment de cavalerie, corespunzand unei companii de infanterie sau unei baterii de artilerie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Escara - enciclopedia universala

Escara:  Distrugere localizata a pielii survenind la bolnavii care zac la pat. Escarele apar la persoanele imobilizate la pat, adesea doar numai dupa cateva ore de imobilizare, mai ales daca si-au pierdut mobilitatea lor naturala (coma, paralizie) sau daca se gasesc intr-o proasta stare generala (denutritie, deshidratare); in cateva cazuri foarte rare, ele mai pot sa apara si sub gipsul folosit la imobilizarea unei parti a corpului. Cauzate de o compresie prelungita exersata asupra unei regiuni proeminente, escarele afecteaza mai ales zonele de apasare: calcai, fese, regiunea sacrala, uneori coatele, omoplatii sau partea posterioara a craniului. Malformatiile congenitale sunt indeosebi fistulele eso-traheale (comunicatii anormale intre esofag si trahee) si atrezia esofagului (absenta unui segment esofagian). Ingustarile (stenozele), de origine inflamatorie sau tumorala, se manifesta printr-o disfagie (dificultate de a inghiti). Ele pot fi consecinta unei esofagite sau a unei tumori, benigne sau maligne. Tulburarile de motricitate cuprind indeosebi acalazia esofagului (pierderea relaxarii acestui organ). Tumorile esofagului sunt frecvente si cel mai des maligne.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

ESD - enciclopedia universala

ESD:  (External Symbol Dictionary) - dictionar electronic de simboluri externe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»