´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 82

ESDI - enciclopedia universala

ESDI:  (Enhanced Small Device Interface) - controller pentru hard-disk introdus de IBM la gama de calculatoare PS/2. De obicei este sub forma unei placi care se poate introduce intr-unul din slot-urile libere ale placii de baza, iar alteori este direct integrat pe placa de baza. La fel ca si controller-ul ST 506, si acest controller contine doua conectoare, unul de comanda si unul pentru date, plus unul pentru alimentare. Conectorul de comanda permite conectarea a maxim 7 unitati de disc. Setul de comenzi al acestui controller permite un control mult mai eficace decat la controller-ul ST 506, dar totusi mai slab decat la unul SCSI. Viteza de transmisie a acestuia este intre 10 si 30 MB pe secunda. Din cauza acestei viteze relativ mari, este de obicei intalnit la sisteme cu magistrala mai performanta

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

ESDI - enciclopedia universala

ESDI:  (Enhanced System Device Interface) - interfata standard pentru unitatile de hard-disk, cu o viteza de transfer a datelor de circa 10-15 Mb/sec si este de 2-3 ori mai rapid decat standardul ST-506.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eseul - enciclopedia universala

Eseul:  Sscrierea in proza, de dimensiuni variabile (de la cateva pagini, la un volum intreg) care trateaza intr-o maniera argumetnativa personala orice tema din domenii ca: filozofie, cultura, arta, religie, stiinta. Caracteristici ale eseului: eseul propune ca obiect al cunoasterii un adevar propriu, subiectiv, posibil, partial, valabil pentru un anumit stadiu al evolutiei spirituale a eseistului; sfera de investigatie este nelimitata (arta, natura, lumea ideilor, orice experienta umana); subiectivitatea eseistului implica un raport variabil intre spontaneitate si reflectie, intre lirism si detasare, intre fantezie si rigoare; ca metoda, eseul refuza orice norma: mizeaza pe improvizatie, pe fragmentarism, pe lipsa de rigoare care nu inseamna si lipsa de coerenta; manifesta ostilitate fata de eruditia ostentativa si documentatie excesiva (note, citate savante); permite asocierea libera de idei in jurul unor puncte de vedere care, in final, configureaza o semnificatie ce nu reprezinta solutia definitiva a problemei; libertatea de miscare si de initiativa spirituala e, totusi, limitata de pariul pe care il face fiecare eseist autentic: un punct de vedere original, inedit; stilul eseistic mizeaza pe calitatile particulare ale stilului: naturalete, simplitate, armonie, concizie, umor, etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eseul - enciclopedia universala

Eseul:  este o specie a prozei, fixata la granita universului real cu cel fictional, literar. Prin extindere, eseul este si o specie a critzicii si istoriei literare care prezinta, mai curand decat o concluzie documentarta asupra subiectului tratat, un punct de vedere bazat pe intuitie. De pilda Pietre pentru templul meu de Lucian Blaga este un eseu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»