´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 83

Esofagectomie - enciclopedia universala

Esofagectomie:  Ablatie chirurgicala, partiala sau totala, a esofagului. Esofagectomia este indicata in caz de tumora maligna, uneori de tumora benigna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Esofagita - enciclopedia universala

Esofagita:  Inflamatie a mucoasei esofagiene care se traduce printr-o disfagie (deglutitie dificila si dureroasa). Esofagita caustica. Aceasta inflamatie a mucoasei esofagiene este cauzata de ingestia accidentala sau voluntara a unui lichid caustic. In acelasi timp cand mucoasa se regenereaza, esofagul se sclerozeaza si se ingusteaza. Tratamentul consta in practicarea unor dilatatii repetate ale esofagului cu ajutorul unor aparate dilatatoare (sonde, bujii dilatatorii, balonase) sau prin imbinarea esofagului cu stomacul pe cale chirurgicala, sau prin inlocuirea unei portiuni de esofag cu un segment de colon. Esofagita infectioasa este o inflamatie a mucoasei esofagiene poate fi virala (herpes, citomegalovirus), mico-zica (candida) sau, in mod exceptional, bacteriana. Esofa-gitele micotice sunt foarte sensibile la medicamentele antifungice. Esofagitele bacteriene, si uneori si esofagitele virale, sunt tratate prin antibioterapie. Esofagita peptica sau prin reflux este o inflamatie a mucoasei esofagiene este consecinta agresarii acestei mucoase de catre continutul acid al stomacului. Cardia (sfincterul situat intre esofag si stomac) impiedica refluxul continutului gastric spre esofag. In caz de disfunctie a acestui sfincter, asociata sau nu cu o hernie hiatala, etanseitatea esofagului nu mai este asigurata si refluxul acid il irita puternic. Pacientul are atunci o senzatie de arsura care urca pe esofag catre faringe, manifestare numita pirozis, pe care anumite pozitii o agraveaza: astfel, lucrul acesta se intampla cand persoana se apleaca in fata sau cand este culcata pe spate. La fibroscopie, esofagul apare inflamat si acoperit de ulceratii. Evolutia este marcata uneori de hemoragii si de o eventuala cancerizare. Acesta presupune incetarea fumatului, un somn in pozitie semiasezat si luarea de medicamente (pansamente gastrice, antisecretoare). In caz de esec al tratamentului medicamentos, se recurge la tehnici chirurgicale care creeaza un mecanism antireflux la jonctiunea esofagului cu stomacul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Esofagoplastie - enciclopedia universala

Esofagoplastie:  Tehnica chirurgicala care consta in restabilirea continuitatii tubului digestiv, dupa o ablatie chirurgicala completa a esofagului (nelasand in loc decat un scurt fragment de esofag cervical). Esofagoplastia se practica, in general, in caz de cancer al esofagului. Principalul risc al esofagoplastiei este proasta cicatrizare a suturilor, care se produce in 10% din cazuri. In timpul duratei de cicatrizare bolnavul este hranit prin perfuzie. Urmarile operatorii variaza dupa bolnav: in general, acesta trebuie sa evite timp de cateva luni sa manance prea repede sau in prea mari cantitati (5 pana la 6 mese pe zi). Prognosticul esofagoplastiei depinde de boala care a justificat ablatia esofagului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Esopia - enciclopedia universala

Esopia:  carte populara cuprinzand viata si fabulele atribuite legendarului Esop, sclav foarte dotat, contemporan cu Cresus si Solon, frigian sau trac de origine. Scrierea este rezultatul unei interferente spirituale intre Orientul asiatic si Antichitatea elena. Cunoscuta la noi de la inceputul secolului al XVIII-lea: 1704, Brasov.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 80 81 82

83

84 85 86 »
«

»