´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 85

Estradiol - enciclopedia universala

Estradiol:  Hormon steroid (derivat din steroli, alcooli policiclici complecsi) secretat, in principal, la femeie de catre ovar, si a carui crestere ca nivel intervine in ovulatie. La o femeie gravida, nivelul de estradiol creste de la inceputul sarcinii si ramane foarte ridicat pana la nastere. La menopauza, acest hormon este fabricat in cantitate mica, pornind de la hormonii androgeni, in tesutul adipos. La barbat, nivelul de estradiol ramane in mod normal foarte scazut, dar poate creste in cazul unei boli a ficatului. In terapeutica, estradiolul de sinteza este utilizat drept componenta a pilulei contraceptive, in asociatie cu progesteronul, precum si in tratamentul substitutiv al insuficientei ovariene.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Estriol - enciclopedia universala

Estriol:  Hormon steroid (derivat din steroli, alcooli policiclici complecsi), secretat, in principal, la femeie de catre ovare, avand un rol metabolic in calitatea lui de estrogen. Estriolul, obtinut prin sinteza este intrebuintat in tratamentul substitutiv al menopauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Estrogen - enciclopedia universala

Estrogen:  Hormon secretat de catre ovar si al carui nivel sangvin, crescand, joaca un rol in ovulatie. Estrogenii naturali. Este vorba despre trei hormoni, estradiolul sau 17-betaestradiolul, estrona si estriolul. Estradiolul este cel mai activ in organism. Estrogenii sunt secretati mai ales de catre ovar (singuri in prima jumatate a fiecarui ciclu menstrual, in asociatie cu progesteronul in cea de-a doua jumatate) si de catre placenta in cursul sarcinii. Glandele suprarenale si testiculele produc mici cantitati. Estrogenii sunt raspunzatori de dezvoltarea pubertara si de mentinerea ulterioara a caracterelor fizice feminine. Estrogenii de sinteza. Estrogenii de sinteza sunt utilizati in terapeutica sub forma estroprogestativelor. Mult mai rar, estrogenii sunt utilizati in injectii, in cazul hemoragiilor uterine grave, si pe cale orala sau injectabila in cazurile de cancer al prostatei la barbat. Printre contraindicatii, unele sunt absolute, ca sarcina, cancerul de san sau de uter. Unele efecte nedorite (irita-bilitate, greturi, dureri de cap, picioare grele, umflarea sanilor si a abdomenului, cresterea in greutate) dispar atunci cand se modifica dozele. Luarea de estrogeni necesita intotdeauna o urmarire medicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Estrona - enciclopedia universala

Estrona:  Hormon steroid (derivat din steroli, alcooli policiclici complecsi) secretat, in principal, la femeie de catre ovare, avand un rol metabolic in calitatea lui de estrogen si a carui existenta dupa menopauza dovedeste converisa androgenilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»