´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 88

ETHERNET - enciclopedia universala

ETHERNET:  Este un standard de retea LAN des utilizat, dezvoltat de firmele Digital Equipment, Intel si Xerox. Acest standard se caracterizeaza printr-o retea cu topologie de tip magistrala

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ethos - enciclopedia universala

Ethos:  (1973; 1975; 1982; 1983; 1985, Paris) - revista de cultura cu periodicitate anuala editata de Ioan Gusa si Mircea Eliade.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Etica medicala - enciclopedia universala

Etica medicala:  Ansamblu de reguli de conduita a profesionistilor din domeniul sanatatii fata de pacientii lor. Etica medicala, inevitabil complexa, tine atat de deontologie (ansamblu de reguli interne din cadrul unei profesii), cat si de morala si de stiinta. Etica medicala priveste aspectul limitat la sanatate al unei notiuni similare dar mai vaste, bioetica, care reprezinta ansamblul acelorasi reguli aplicate tuturor domeniilor din stiintele vietii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Etiopica - enciclopedia universala

Etiopica:  (sec. al XVII-lea) - carte populara. Reprezinta traducerea in greaca a unui roman scris in sec. al II-lea de Heliodor din Emesa. A circulat in copii manuscrise pana in sec. al XVI-lea, cand Jacques Amyot l-a tradus in franceza pentru Henric al II-lea. In 1552 umanistul polonez Stanislas Warzewicki l-a tradus in latina medievala si prin aceastafiliera a intrat si la noi, fiind cunoscuta in cercul lui Ieremia Movila. Este o istorie de dragoste cu multe episoade auxiliare, dintre Theagene si Haricleea. Numele Etiopica vine insa de la Etiopia, fiica regelui Hidaspes (negru) al Nubiei, nascuta alba, ca si bunica ei, Andromeda. Nubia este un alt nume pentru aceeasi tara: Etiopia, iar romanul este o saga a etiopienilor. A stat la baza romanului baroc european: Calderon dela Barca, Cervantes, Shakespeare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 85 86 87

88

89 90 91 »
«

»