´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 95

Evacuare - enciclopedia universala

Evacuare:  Sistemul de evacuare a gazelor arse in motorul cu ardere interna este compus dintr-un sistem de tevi sau tuburi, toba de esapament si, in unele cazuri, resonator

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Evaginatie - enciclopedia universala

Evaginatie:  Intoarcere spontana sau chirurgicala, a unui organ cavitar spre interiorul sau, ca un deget de manusa. In cazul unui prolaps (coborare a unui organ), vaginul sau rectul pot, de asemenea, sa evagineze. Atunci cand este necesar un tratament, de exemplu, din cauza unei incontinente rectale, acesta este de cele mai multe ori chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Evaluare functionala cu obiectiv sportiv - enciclopedia universala

Evaluare functionala cu obiectiv sportiv:  Ansamblu de teste destinate determinarii aptitudinilor fizice ale unui subiect pentru o practica sportiva si pentru a evalua capacitatile functionale ale organelor implicate in cursul exercitarii respectivului sport. In evaluarea aparatului cardiovascular, acesta este supus unor teste simple de efort, ca testul lui Ruffier care consta in efectuarea a 30 flexii-extensii ale membrelor inferioare in 45 de secunde. Aceste teste permit sa se observe variatiile frecventei cardiace si ale tensiunii arteriale. Proba pe bicicleta sau pe covorul rulant, cerand un efort mai intens, permite in plus o evaluare a consumului de oxigen in cursul exercitiului, precum si dozarea sangvina a acidului lactic (estimarea participarii metabolismului anaerob) si a hormonilor precum catecolaminele (estimarea starii de stimulare a organismului). Testele de teren, ca testul lui Cooper, care consta in parcurgerea in alergare a celei mai mari distante posibile in 12 minute, sunt utilizate pentru estimarea aptitudinii fizice in functie de performanta realizata. In evaluarea aparatului pulmonar acesta din urma este supus unu examen spirometric, care da informatii asupra capacitatilor ventilatorii ale plamanului. In evaluarea aparatului muscular, muschii sunt testati in diferite conditii: evaluarea capacitatii de travaliu a muschiului in cursul testelor de detenta ca cel al detentei pe verticala (subiectul sare cat mai sus posibil si atinge cu mana o rigla gradata), masurarea fortei maxime voluntare a anumitor grupuri musculare, ca de exemplu a cvadri-cepsului, cu ajutorul unui dinamometru izocinetic. In functie de activitatea sportiva practicata, pot fi necesare alte teste, ca evaluarea neurologica sau oftalmologica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Evangheliar - enciclopedia universala

Evangheliar:  Carte care cuprinde cele patru Evanghelii; tetraevanghel. Primul evangheliar in limba romana a aparut in 1561 la Brasov ("Tetraevangheliarul" lui Coresi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 92 93 94

95

96 97 98 »
«

»