´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 10

Farago, Elena - enciclopedia universala

Farago, Elena:  (n. 28 martie 1878, Barlad - d. 4 ianuarie 1954, Craiova; nume la nastere: Elena Praximade) - poeta. A scris versuri simboliste, discret meditative: Versuri, 1906; Soapte din umbra, 1908; Poezii 1906-1936, 1937, Premiul National. A tradus din Maeterlinck, Anatole France, Villiers de l'Isle Adam.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faringe - enciclopedia universala

Faringe:  Conduct muscular si membranos care merge din fundul gurii pina la intrarea in esofag. Faringele corespunde in gatlej. El cuprinde trei etaje. De sus in jos, se gasesc: nazofaringele (denumit si rinofaringe sau cavum), orofaringele si hipofaringele (sau laringofaringele). Muschii faringelui propulseaza alimentele si lichidele in cursul deglutitiei, prin ingustarea si ridicarea faringelui. Principalele boli ale faringelui sunt infla-matiile sau tumorile. Inflamabile faringelui, saufaringitele, afecteaza, izolat sau in acelasi timp, nasul, rinofaringele (rinofaringita)si orofaringele (angina). Tumorile faringelui sunt de cele mai multe ori maligne decat benigne (polipi, angioame, fibroame nazofaringiene). Cele ale rinofaringelui sunt cauzate de virusul lui Epstein-Barr, cele ale orofaringelui si hipofaringelui de alcool si de tutun. Tratamentul cuprinde de cele mai multe ori o ablatie chirurgicala a leziunilor, o chimioterapie si o radioterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faringita - enciclopedia universala

Faringita:  Inflamatie a faringelui. Dupa cum evolutia este acuta sau cronica, se deosebesc doua tipuri de faringita. Faringita acuta. Este vorba de o inflamatie acuta a orofaringelui (partea medie a faringelui, la inaltimea gatlejului), numita, de asemenea, angina, cauzata de infectii mai frecvente virale, uneori bacteriene; in acest ultim caz, germenii in cauza sunt streptococul, stafilococul sau o bacterie din genul Haemophilus. Durerea locala este exacerbata la deglutitie si este insotita de semne generale mai mult sau mai putin marcate (febra, oboseala, indispozitie). Daca amigdalele n-au fost scoase, la examinare se constata ca ele sunt atinse de inflamatie (amigdalita). Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice, analgezice si colutorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faringita cronica - enciclopedia universala

Faringita cronica:  Este vorba de a inflamatie persistenta a faringelui, ale carei cauze pot fi numerose: abuzul de tutun sau alcool, rinita sau sinuzita cronica, diabetul, contactul cu poluantii atmosferici (pulberi industriale, gaze toxice etc ), refluxul gastroesofagian (urcarea anormala a continutului gastric acid in esofag pana la faringe, putand sa-l irite) etc. Simptomele sunt dureri intermitente in gatlej si la deglutitie si o uscaciune a faringelui care obliga bolnavul sa-si dreaga vocea tot timpul. La o examinare nu se distinge decat o simpla roseata faringeana. Tratamentul faringitelor cronice este dificil si se asociaza celui al cauzei, atunci cand ea este determinata, ingrijirile locale (aerosoli, colutorii etc). si curele termale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»