´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 13

Farul din Alexandria - enciclopedia universala

Farul din Alexandria:  Constructie antica de mari proportii din Alexandria (Egipt), una dintre cele "sapte minuni" ale lumii. Realizat din marmura alba, de arhitectul Sostratos din Cnidos (285-247 i.Hr.), avea c. 130 m inaltime. A fost distrus treptat (sec. XII-XIV).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faruri cu halogen - enciclopedia universala

Faruri cu halogen:  Lumini care ofera o iluminare mai puternica comparativ cu luminile incandescente standard. Becurile cu halogen sunt umplute cu un gaz ca de exemplu iod. Acest gaz reduce evaporarea treptata a filamentului wolfram si mareste durata de folosire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faruri de ceata - enciclopedia universala

Faruri de ceata:  Lumini auxiliare care au un fascicul mai larg decat cel al farurilor standard. Farurile de ceata sunt montate de obicei mai jos decat farurile standard, pentru a ilumina pe timp de ceata si pentru a reduce reflectarea luminii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fasa de camp (Anthus campestris) - enciclopedia universala

Fasa de camp (Anthus campestris):  Este o pasare de dimensiuni mici, intalnita mai ales in campiile deschise joase, cu teren arid, eventual nisipos dar mereu in apropierea palcurilor de arbusti sau tufisuri. Nu ocoleste nici terenurile cultivate, in special cele cu paioase. Fasa de camp este o pasare migratoare care porneste toamna catre Africa unde ierneaza. Fasa de camp are un penaj cenusiu cu pete si dungi de culoare bruna pe spate si pe aripi. Coloritul penajului ii asigura un camuflaj perfect atunci cand sta lipita de sol. Unele exemplare au un colorit mai pal, cu petele de pe aripi mai deschise, in timp ce altele au petele de pe aripi brun-inchis spre negru. In general, spranceana pala este bine definita la toate fasele de camp la fel ca si dunga inchisa la culoare din dreptul ochilor. Ciocul este ascutit ca un spine, cu partea inferioara de culoare deschisa. Picioarele sun galbui sau roz. Lungimea corpului este de 15 - 18 cm, anvergura aripilor de 28 - 30 cm iar greutatea de 35 g. Fasa de camp se hraneste cu diferite feluri de insecte pe care le prinde pe sol. Cuibul este construit direct pe pamant iar femela depune cate 4-5 oua in 1-2 serii pe an. Doar femela cloceste ouale timp de 13-15 zile insa ambii parinti participa la cresterea puilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»