´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 17

Faza mica, asimetrica - enciclopedia universala

Faza mica, asimetrica:  Mai este numita si lumina de drum. Lumineaza mai puternic partea dreapta a drumului decat pe cea stanga, de aceea este asimetrica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faza scurta - enciclopedia universala

Faza scurta:  Lumina produsa de farurile unui autovehicul, asigurand o iluminare pe raza mica, astfel incat sa se evite orbirea celorlalti participanti la trafic. Se mai numeste si faza mica, lumina de intilnire sau faza de intalnire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fazanul - enciclopedia universala

Fazanul:  este o superba pasare cu penajul multicolor. Pentru a face parada in fata femelei, el isi etaleaza coada lunga in toata splendoarea ei. Femela este mai mica si mai stearsa. Penajul sau este discret si se confunda perfect cu ierburile inalte si tufisurile in care traieste si isi amenajeaza cuibul. Primavara ea depune in cuib si cloceste vreo cincisprezece oua. Fazanii sunt fricosi. Daca sunt surprinsi, se ascund intre ierburile inalte si raman imobili si invizibili. Doar cand esti aproape gata sa calci pe el, fazanul zboara brusc, scotand tipete puternice de spaima. Se hraneste cu graunte si cu plante tinere si, din aceasta cauza, produce pagube in culturi (porumb, grau, varza, capsuni). Totusi, aceste pagube sunt in mare parte compensate de faptul ca el mananca si mici animale daunatoare, ca limacsi, melci si larve de insecte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fazanul (Phasianus colchicus) - enciclopedia universala

Fazanul (Phasianus colchicus):  Este una din cele mai mandre si mai maiestre pasari pe care le putem observa la noi. Este greu sa-ti stapanesti reactia de placere si uimire atunci cand il vezi. Fazanul este una din pasarile introduse cu succes la noi. Mai intai a aparut in crescatorii, intr-o mentionare de la inceputul secolului trecut il gasim in crescatoriile din apropierea Aradului si Bucurestiului. In ultimile decenii asistam la o crestere spectaculoasa a populatiei de fazani in toata tara. La noi in tara sunt trei specii mai des intalnite de fazani: fazanul comun, fazanul gulerat si fazanul mongolic. Fazanul comun este originar din zona Caucazului si din zona de sud-este a Peninsulei Blacanice. Se presupune ca la noi a fost introdus pentru prima data de catre romani. Fazanul comun este mai mic decat fazanul gulerat si cel mongolic si cel mai putin prolific. Are insa o rezistenta la factorii de mediu mult mai buna si de aceea este foarte bine adaptat. Masculul poate ajunge pana la greutatea de 1,5kg iar femela pana la 1kg. Lungimea totala este de 50-90 cm iar deschiderea aripilor de 70-90 cm. Culoarea penajului este pestrita,de un rosu-aramiu cu dungi negre. Pe spate are reflexii verzi albastrui iar pe cap si pe gat este negru cu reflexii albastre. Pe obraji este de un rosu aprins. Coada este lunga mai deschisa la culoare, cu dungi transversale negre si de multe ori bifurcata ca limba unui sarpe. Femela este crem-cenusiu punctata pe cap, spate, aripi si coada cu pete de culoare brun inchis. Fazanul este o pasare poligama unde cocosul paote avea 5 sau chiar mai multe gaini. In luna mai femela depune in jur de 10 oua pe care le cloceste singura. Perioada de incubatie este de 21 de zile. Fazanul este o pasare sedentara. Prezinta un interes crescut pentru vanatoare, acesta fiind si motivul principal pentru care a fost introdus in avifauna tarii noastre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»