´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 21

Febra - enciclopedia universala

Febra:  Temperatura corporala mai mare de 37°C, masurata in gura, sau de 37, 7°C masurata in rect. Febra este provocata de proteinele zise pirogene eliberate in organism atunci cand globulele albe lupta impotriva microbilor responsabili de o infectie. Aceasta crestere a temperaturii actioneaza impotriva multiplicarii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra de Lassa - enciclopedia universala

Febra de Lassa:  Boala infectioasa grava si foarte contagioasa cauzata de virusul Lassa (Arenavirus, cu ARN.). Febra de Lassa apartine grupului de febre hemoragice africane. Incubatia este de 10 zile, apoi apare o stare gripala cu dureri musculare si dureri de cap, uneori cu angina si dureri digestive. Semne mai grave se manifesta catre a 6-a zi a bolii, insotind sau nu o eruptie cutanata: hemoragii superficiale si digestive, stare de soc, miocardita (inflamatia miocardului), diaree severa si varsaturi. Este posibila o vindecare spontana in vreo doua saptamani, dar care lasa bolnavul intr-o stare de mare oboseala si slabiciune. Mortalitatea este insemnata in absenta tratamentului. Subiectii infectati sunt tratati prin injectarea de medicamente antivirale si, in lipsa acestora, prin sero-terapie (ser care contine anticorpi activi impotriva acestui virus).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra de trei zile - enciclopedia universala

Febra de trei zile:  Boala infectioasa benigna cauzata de un arbovirus, virus transmis printr-un artropod (insecta). Febra de trei zile este endemica in Orientul Mijlociu, dar este intalnita, de asemenea, in Italia si in Franta. Infectia provoaca o febra insotita de un eritem cutanat. Febra de trei zile este scurta si benigna, dar lasa o stare de oboseala pe timp indelungat. Ea nu are un tratament specific.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra din valea riftului - enciclopedia universala

Febra din valea riftului:  Boala infectioasa, de origine virala, provocata de un virus din familia arbo-virusurilor, care face ravagii in Africa Orientala si in Egipt.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»