´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 22

Febra hemoragica cu sindrom renal - enciclopedia universala

Febra hemoragica cu sindrom renal:  Afectiune renala acuta, de origine infectioasa. Este o boala rara cauzata de virusul lui Hantaan (sau hantavirus), care survine, in principal, in mediu rural, afectand de preferinta agricultorii si taietorii de lemne. Ea exista sub forma bolii denumite febra hemoragica de Coreea si o forma europeana, descrisa sub numele de nephropathia epidemica. Contaminarea omului se face pe cale aeriana, prin inhalarea particulelor care provin din dejectiile rozatoarelor salbatice. Boala debuteaza brusc. Simptomele sunt Ia inceput asemanatoare celor ale unei gripe, apoi apar durerile caracteristice: dureri de cap, dureri musculare, lombalgii, dureri abdominale care pot dura intre 6 si 15 zile. Uneori survin hemoragii: sangerari pe nas sau ale cojunc-tivei, prezenta de sange in urina. A treia faza este cea a insuficientei renale acute: urinile devin rare, hemoragice si contin proteine. Nivelurile ureei si creatininei in sange pot creste foarte mult. Nu exista un tratament specific al acestei boli, care se vindeca fara a lasa sechele in una-doua saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra mediteraneana familiala - enciclopedia universala

Febra mediteraneana familiala:  Boala caracterizata prin accese bruste de febra, care revin periodic, la intervale mai mult sau mai putin regulate, fara a se putea gasi factori particulari care sa o fi declasat. De cauze necunoscute, febra mediteraneana este o boala ereditara. Ea afecteaza, in principal, populatiile din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu. Boala se declara in general inainte ca un copil sa ajunga la varsta de doi ani. Accesele de febra dureaza de la cateva ore la cateva zile si dispar spontan. Boala se traduce de asemenea prin dureri abdominale violente si bruste cu o durata de 24 pana la 48 ore, fiind insotite adesea de varsaturi si de constipatie, precum si de crize articulare foarte dureroase, care dureaza cateva zile. Acestea, care afecteaza articulatiile mari, pot provoca o umflare si o inrosire a pielii. Dupa cativa ani, poate surveni o amiloza (boala caracterizata printr-o infiltratie anormala in tesuturile pielii si viscerelor a unei substante avand aspectul de amidon). De cele mai multe ori, ea afecteaza rinichiul, evoluand inevitabil spre o insuficienta renala cronica. Utilizarea unui medicament antigutos, colchicina, previne accesele dureroase si le distanteaza considerabil in timp; in plus, permite evitarea aparitiei unei amiloze renale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra mediteraneana familiala - enciclopedia universala

Febra mediteraneana familiala:  Prin intermediul tantarilor din genurile Haemagogus sau Aedes (Aedes africanus, Aedes simpsoni)-, de la om la om (febra citadina), prin intermediul lui Aedes aegypti. Dupa o incubatie de 3-6 zile, infectia se traduce printr-o febra mare si subita, printr-o congestionare a fetei, care devine buhaita, si prin dureri abdominale si musculare. Boala poate regresa spontan dupa 3-4 zile sau se poate agrava, antrenand o stare de soc cu hipotermie, icter si varsaturi cu sange, anurie (oprirea producerii de urina), proteinurie mare (nivel anormal de ridicat al proteinelor in urina). Aceste semne traduc o grava atingere hepatica si renala care poate antrena coma si moartea. Diagnosticul este bazat pe examene serologice(cercetarea anticorpilor din sange); nu exista nici un tratament decat cel simptomatic: rehidratare, dializa renala, transfuzie etc. Vaccinul este singura protectie eficace; vaccinarea este obligatorie in zona endemica si protejeaza pe o durata de cel putin doi ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra patata a muntilor stancosi - enciclopedia universala

Febra patata a muntilor stancosi:  Boala infectioasa cauzata de o bacterie Rickettsia rickettsii. Febra patata se intalneste in mod deosebit in Statele Unite; ea este transmisa de la anumite mamifere (iepurele de casa) la om prin intermediul capuselor din familia ixodi-delor (Dermacentor andersnni) si se traduce printr-o stare febrila si un exantem (inrosire cutanata) uneori hemoragie care se declanseaza catre a 6-a zi. Aceasta boala infectioasa este tratata prin administrarea de antibiotice. Un vaccin, recent pus la punct, este disponibil in Statele Unite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 19 20 21

22

23 24 25 »
«

»