Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 23

Febra patata a muntilor stancosi - enciclopedia universala

Febra patata a muntilor stancosi:  Boala infectioasa cauzata de o bacterie Rickettsia rickettsii. Febra patata se intalneste in mod deosebit in Statele Unite; ea este transmisa de la anumite mamifere (iepurele de casa) la om prin intermediul capuselor din familia ixodi-delor (Dermacentor andersnni) si se traduce printr-o stare febrila si un exantem (inrosire cutanata) uneori hemoragie care se declanseaza catre a 6-a zi. Aceasta boala infectioasa este tratata prin administrarea de antibiotice. Un vaccin, recent pus la punct, este disponibil in Statele Unite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra puerperala - enciclopedia universala

Febra puerperala:  Stare febrila intervenind in perioada care urmeaza unei nasteri sau unui avort inainte de reaparita menstrelor. Febra puerperala, candva o cauza importanta de mortalitate feminina, a devenit rara in tarile dezvoltate multumita unei mai bune supravegheri a mamei dupa nastere. Ea are patru cauze principale: o endometrita (infectie a uterului), o flebita uteropelviana sau a membrelor inferioare, o infectie urinara, o infectie mamara (infundare, abces de san, limfangita). Germenii responsabili sunt, in general, streptococul sau stafilococul. Complicatiile majore sunt o septicemie (infectie generalizata) sau o embolie. Tratamentul face apel la antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra Q - enciclopedia universala

Febra Q:  Boala infectioasa putin frecventa, cauzata de o bacterie din familia Rickettsiilor, Coxiella burnetti. Febra Q se intalneste pe toata suprafata globului. Germenele ei are drept rezervor bovinele, caprinele si cateva artropode. Ea se transmite omului prin ingestia laptelui contaminat sau pe cale respiratorie, mai rar prin intepaturi sau insecte. Dupa o incubatie de 10 pana la 30 zile, boala se declara sub forma unei atingeri pulmonare, manifestandu-se printr-o tuse uscata, insotita de dureri de cap, de dureri toracice si de o febra ridicata. Tratamentul consta in administrarea prelungita de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Febra tifoida - enciclopedia universala

Febra tifoida:  Septicemie provocata de o bacterie Gram negativa, Salmonella typhi, sau bacilul lui Eberth. Febra tifoida este endemica in Africa, in Asia si in America de Sud, dar cateva cazuri sporadice mai apar si in tarile industrializate. In acest caz, ele au adesea ca origine consumul de fructe de mare sau o contaminare a persoanei in cauza in cursul unei calatorii. Germenele tifoidei este transmis prin intermediul apei de baut sau al alimentelor contaminate de excrementele umane infectate. Faza de incubatie, silentioasa si corespunzand unei multiplicari a germenului, dureaza intre 7 si 15 zile. Se observa o febra treptat crescatoare, tulburari digestive si nervoase (dureri de cap, insomnii, vertije) in timpul primei saptamani de evolutie a bolii. Diareea este simptomul dominant in cursul celei de a doua saptamani. Ea este insotita de o febra mare, intre 39°C si 40°C si de o stare de prostratie si de delir. Gravitatea bolii depinde de riscul eliberarii in sangele circulant a endotoxinelor bacteriene responsabile de grave tulburari cardiace (miocardita, colaps cardiovascular), digestive (perforatie si hemoragie intestinala) si neurologice (encefalita). Diagnosticarea se bazeaza pe cautarea bacilului prin hemocultura sau copro-cultura(insamantare pe mediu de cultura a prelevatelor de sange si fecale). Serodiagnosticul lui Widal si Felix pune boala in evidenta plecand de la a doua saptamana de infectie. Depistarea purtatorilor sanatosi (purtatori ai bacilului care nu fac boala) trebuie, de asemenea, sa fie practicata in anturajul bolnavului pentru a evita imprastierea bolii. Tratamentul consta intr-o antibioterapie adaptata a carei durata este cuprinsa intre 10 si 15 zile. Acestuia i se asociaza o rehidratare si odihna. Frecventa resutelor este de aproximativ 5%.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 20 21 22

23

24 25 26 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct