´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 24

FEC - enciclopedia universala

FEC:  (Front-End Computer) - calculator de tip "front-end".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Feculent - enciclopedia universala

Feculent:  Aliment glucidic bogat in amidon. Feculentele sunt reprezentate, in principal, prin cereale (grau, orez, secara etc ), prin semintele de leguminoase (fasole, linte) si prin tuberculi (cartofi, batate dulci, napi etc.), precum si prin numeroase produse fabricate plecand de la aceste alimente (paine, paste fainoase). Bogatia lor in amidon le inscrie in categoria surselor de glucide cu absorbtie lenta care furnizeaza energie intr-un mod lent si treptat, mai ales daca acestea contin si fibre. Astfel, este recomandat sa se consume feculente inaintea unei activitati fizice indelungate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fecundatia in vitro - enciclopedia universala

Fecundatia in vitro:  Prima indicatie a fecundatiei in vitro este sterilitatea feminina incurabila legata de o afectiune a trompelor lui Fallopio; dar se mai poate recurge la ea si in cazul sterilitatii masculine legata de o productie de sperma in cantitate insuficienta sau de calitate proasta, atunci cand alte tratamente au esuat. Ca si insamantarea artificiala, fecundatia in vitro poate fi practicata cu ovule si cu sperma provenind de la parteneri, dar si cu cele provenite de la donatori (donare de sperma sau de ovule). Fecundatia in vitro urmata de transferul embrionului (FIVETE) consta in unirea intr-o eprubeta a unui ovul (gametul femela) cu un spermatozoid (gametul mascul) si in reimplantarea in uter, dupa fecundare, a embrionului sau embrionilor aflati in stadiul de 4 sau 8 celule, chiar si un stadiu mai avansat. Fecundatia in vitro comporta 4 etape: Prima etapa consta in realizarea in cursul unui ciclu menstrual a unei stimulari ovariene cu ajutorul unui tratament medicamentos care provoaca dezvoltarea mai multor foliculi si deci a mai multor ovule pe ciclu. A doua etapa consta in recoltarea garnetilor. Garnetii masculi sunt obtinuti prin recoltarea spermei prin masturbare. Garnetii femela sunt obtinuti prin punctia ovarelor stimulate. Aceasta punctie se efectueaza fara anestezie sau sub anestezie usoara, pe cale vaginala, si sub control ecografic. Aceasta punctie dureaza intre 10 si 20 de minute si necesita o spitalizare de o zi. mA treia etapa, care se desfasoara in aceeasi zi cu recoltarea garnetilor, consta in realizarea fecundatiei punand in contact in eprubeta spermatozoizii si ovulele recoltate. Astfel se obtin mai multi embrioni. A patra etapa consta in transferul in uter a acestui sau acestor embrioni. Tehnica deosebit de complexa si costisitoare, FIVETE necesita acceptul prealabil al constrangerilor, cu atat mai mult ca esecurile nu sunt rare si ca este adesea necesar sa se procedeze la mai multe tentative.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fecundatie In Vitro - enciclopedia universala

Fecundatie In Vitro:  Metoda de procreare asistata medical, constand in prelevarea de la femeie a unui ovul, in fecundatia lui artificiala in laborator apoi reamplasarea lui in cavitatea uterina a aceleiasi femei sau altei femei. Actualmente, procentajul de reusita al fecundatiei in vitro (FIV.) este de aproximativ 25%. Recurgerea la fecundatia in vitro este indicata atunci cand sterilitatea unui culplu care doreste sa aiba un copil este cauzata, la femei de un obstacol situat in trompele lui Fallopio (absenta trompelor, trompe infundate), care impiedica intalnirea spermatozoidului cu ovulul. Tehnica, complexa, este practicata in centre specializate. Ea se desfasoara in mai multe faze si necesita adesea mai multe incercari. Prima faza consta in stimularea ovulatiei. Femeia primeste, in timpul primei saptamani a ciclului, injectii cu hormoni care activeza maturarea mai multor ovule. Aceasta faza este supravegheata prin dozarile de hormoni sangvni si prin ecografii care arata dezvoltarea in ovare a foliculilor ovarieni continand ovulele. A doua faza este cea de recoltare a garnetilor (celulele sexuale). Imediat inaintea ovulatei, declansata prin injectarea de hormon corionic gonadotrofic, se efectueaza o prelevare de ovule prin punctie fie pe cale abdominala, fie pe cale vaginala sub control ecografic. Aceasta punctie necesita o spitalizare de o zi si odihna in zilele urmatoare. Sperma barbatului este recoltata dupa masturbare. A treia faza este reunirea garnetilor. In laborator, ovulele sunt izolate de lichidul folicular si, dupa una pana la sase ore de la punctia ovariana, sunt insamantate cu spermatozoizii si plasate in incubator. A patra faza este faza de reamplasare a unuia sau a mai multor embrioni in uterul matern; la 48 ore dupa punctie, mai multi embrioni, deja ajunsi in stadiul de diviziune la 2 sau la 4 celule, sunt depusi in cavitatea uterina pe cale vaginala. Operatia dureaza mai putin de o ora. Sansele de sarcina cresc cu numarul de embrioni implantati, dar riscul unei sarcini multiple incita majoritatea echipelor medicale sa limiteze acest numar la 3.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»