´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 27

Fenecul - enciclopedia universala

Fenecul:  este o vulpe mica ce are urechi mari si o infatisare foarte simpatica; poate fi, de altfel, chiar domesticita. Dar nu uita ca in natura fenecul este un animal salbatic, un veritabil carnivor, foarte agil, care poate fi destul de agresiv. Vaneaza noaptea; se hraneste cu mici rozatoare, cu pasari, soparle si insecte (mai ales lacuste) si ocazional isi completeaza meniul cu cateva fructe. Isi petrece ziua intr-o vizuina, sapata de obicei in nisip, la adapost de caldura torida a desertului. Aceasta vizuina are mai multe galerii si o camera tapisata cu plante, blana si pene, care ii servesc drept asternut. Aici el traieste in cuplu sau in familie. Femela naste o data pe an; dupa circa 50 de zile de gestatie ea aduce pe lume 2 pana la 5 puisori de vulpe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fenicieni - enciclopedia universala

Fenicieni:  Populatie semitica asezata pe coasta de rasarit a Marii Mediterane, care a creat, in milen. III-I i.Hr., in Fenicia, o stralucita civilizatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fenilcetonurie - enciclopedia universala

Fenilcetonurie:  Boala ereditara caracterizata printr-o acumulare in organism a unui acid aminat, fenilalamina, si a derivatilor sai (acidul fenilpiruvic). Fenilcetonuria este cauzata de un deficit in enzima fenilalaninhidroxilaza, care transforma in mod normal un acid aminat, fenilalanina, intr-un alt aminoacid, tirozina. Ea provoaca, din primele luni de viata, o depigmentare a pielii si o atingere neurologica ce se traduce prin crize de epilepsie apoi, treptat, printr-o deficienta mintala. Depistarea sistematica este realizata la nou-nascut intre a 4-a si a 10-a zi dupa nastere (testul lui Guthrie). Daca testul este pozitiv, un regim alimentar special, sarac in fenilalanina (continuta de proteinele animale), permite prevenirea aparitiei manifestarilor clinice ale bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fenomenul lui Kobner - enciclopedia universala

Fenomenul lui Kobner:  Localizare a unei boli cutanate intr-un loc in care pielea a fost traumatizata. Fenomenul lui Kobner se intalneste frecvent in cursul psoriazisului sau al lichenului plan, care se dezvolta intr-un loc al unui traumatism suferit anterior, ca de exemplu pe o cicatrice chirurgicala sau vaccinala, generand mancarimi mari. Se intampla ca acest fenomen sa reprezinte prima manifestare a bolii si astfel el sa aiba un interes diagnostic. Tratamentul este cel al bolii cutanate in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»