Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 31

Fesa - enciclopedia universala

Fesa:  Regiune situata la partea posterioara a soldului, dedesubtul si in spatele crestei iliace. Fesa are o forma convexa, care este datorata muschilor fesieri. Volumul ei variaza dupa rotunjimea trupului si musculatura subiectului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fetisisn - enciclopedia universala

Fetisisn:  Deviere a impulsurilor sexuale ale unui subiect catre un obiect erotic de substitutie care poate fi atat o parte determinata a corpului (par, san, fese), cat si un obiect (imbracaminte, incaltaminte). Dupa psihanalisti, fetisismul ar reprezenta o aparare fata de angoasa infantila de castrare. Un comportament fetisist apare, de asemenea, in nevroze si in psihastenii. Tratamentul fetisismului ramane, in principal, psihoterapie (psihanaliza, terapie comportamentala).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fetopatie - enciclopedia universala

Fetopatie:  Boala care afecteaza fetusul (copilul in timpul ultimelor 7 luni de viata uterina). Fetopatiile cauzate de unele atingeri virale, bacteriene sau parazitare produc infectii masive ale organelor deja formate. Principalii agenti infectiosi responsabili de feto-patii grave, cu sechele, sunt virusul rubeolei, citomegalo-virasul, treponema (sifilis) si toxoplasma. Rubeola provoaca o intarzire a cresterii intrauterine cu o marire in volum a ficatului, o anemie si o trombopenie (diminuare a numarului de plachete in sange) si uneori osoase. Citomegalovirusul geneieza o intarziere in cresterea intrauterina si o micro-cefalie (craniul de dimensiuni mici) uneori responsabila de ointarziere in dezvoltarea intelectuala. Sifilisul congenital poate da nastere unor septicemii care au uneori consecinte asupra rinichilor, ochilor, oaselor, creierului. In sfarsit, toxo-plasmoza poate provoca leziuni cerebrale si oculare. Fetopatiile cauzate de unele boli materne sunt esential-mente legate de diabet. Diabetul, atunci cand este prost echilibrat in timpul sarcinii, poate provoca o macrosomie fetala (talie excesiv de mare a organismului fatului). Alte fetopatii sunt cauzate de administrarea prost controlata a unor medicamente ca antitiroidienele sau antivitaminele K (anticoagulante).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fetoscopie - enciclopedia universala

Fetoscopie:  Examen destinat examinarii fetusului in uterul matern cu ajutorul unui fibroscop (tub dotat cu un sistem optic). Fetoscopia poate fi practicata din a 19-a saptamana de sarcina pana la sfarsitul acesteia. Progresele ecografici au redus indicatiile fetoscopiei. Indicatia principala a unei fetoscopii este ciutarea anomaliilor ereditare ale extremitatilor sau ale pielii, atunci cand au existat deja unele cazuri in familie. Fetoscopia permite, de asemenea, unele interventii de chirurgie fetala inainte de nastere. Fibroscopul este introdus in cavitatea amniotica printr-o mica incizie abdominala. Examenul, care necesita o anestezie locala, dureaza intre 10 si 20 minute si antreneaza un mic risc de falsa nastere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct