´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 34

Fibra de sticla - enciclopedia universala

Fibra de sticla:  Un material compozit care isi datoreaza rezistenta unor fibre mici de sticla. Este un material plastic foarte rezistent si durabil, cu fibre de sticle incastrate in plastic. Este folosit la caroseria masinilor de curse, la caroseria multora dintre maisnile sport si, din ce in ce mai mult, si la caroseria autovehiculelor de pasageri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibra musculara - enciclopedia universala

Fibra musculara:  Celula alungita formand elementul esential al muschiului. Exista trei tipuri de fibra musculara: fibrele striate care constituie muschii scheletului; fibrele musculare care constituie miocardul (muschiul inimii); fibrele netede, musculatura organelor cavitare. Toate sunt formate din elemente contractile, miofibrilele, care, contractandu-se, micsoreaza lungimea fibrei musculare. Doar fibrele striate scheletice sunt direct sub comanda vointei, celelalte aflandu-se sub dependenta sistemului neurovegetativ.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibra nervoasa - enciclopedia universala

Fibra nervoasa:  Fibra formata prin prelungirea unui neuron, inconjurata sau nu de o teaca de mielina (substanta lipidica si proteica a carei functiune este aceea de a accelera transmiterea influxului nervos) si de teaca lui Schwann (constituita din celule gliale care protejeaza si sustin neuronii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibrilatie auriculara - enciclopedia universala

Fibrilatie auriculara:  Tulburare a ritmului cardiac caracterizata prin disparita ritmului sinusal normal, inlocuit prin contractii rapide (intre 400 si 600 pe minut) si ineficace pentru auricule, si provocand contractia neregulata si adesea rapida a ventriculelor. Multiple, ele cuprind majoritatea bolilor cardiovasculare, unele boli bronhopulmonare cu rasunet asupra inimii si cateva boli metabolice, ca hipertiroidia. De asemenea, poate fi provocata de unele medicamente. Fibrilatia auriculara nu este resimtita intotdeauna de catre bolnav; dar, adesea, acesta simte palpitatii. Ea poate fi evidentiata printr-o complicatie embolica, absenta contractiilor eficace ale auriculelor provocand oprirea sau incetinirea curgerii sangvine in acest loc si riscul de formare a cheagurilor susceptibile sa migreze in circulatia sangvina. Se bazeaza pe palparea pulsului si mai ales pe auscultarea cardiaca prelungita, care permite sa se constate existenta unor batai neregulate. Electrocardiografia confirma diagnosticul. Tratamentul poate fi medicamentos, vizand fie incetinirea cadentei ventriculelor, fie reinstaurarea unui ritm regulat. O cardioversiune (soc electric extern) poate servi la regularizarea contractiilor cardiace. Un tratament anticoagulant este asociat, in general, pentru a preveni riscul formarii de cheaguri. Prognosticul depinde de cardiopatia subiacenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»