´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 35

Fibrilatie ventriculara - enciclopedia universala

Fibrilatie ventriculara:  Tulburare grava a ritmului cardiac, caracterizata prin disparitia oricarei contractii organizate a ventriculelor, inlocuita printr-o tremulatie ventriculara (contractii localizate anarhice si ineficace). O fibrilatie ventriculara poate sa fie observata ca urmare a unui infarct miocardic sau a unei alte cardiopatii sau chiar ca o complicatie a unei electrocutari. Tremulatia ventriculara provoaca o oprire cardiocirculatorie responsabila de o pierdere a constientei si de o stare de moarte aparenta. Diagnosticul, evocat pe baza starii subiectului, trebuie sa fie confirmat prin electrocardiograma, practicata imediat dupa internarea de urgenta. Tratamentul de urgenta consta in cardio-conversie (soc electric extern), destinata sa regularizeze contractiile cardiace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibrinogen - enciclopedia universala

Fibrinogen:  Proteina plasmatica sintetizata in ficat si intervenind in coagulare. Fibrinogenul activat de catre trombina, un alt factor al coagularii, se transforma intr-un monomer (unitate) de fibrina. Aceasta proteina, in continuare, va polimeriza spontan prin alipirea monomerilor si va deveni insolubila. Atunci se constituie o ingramadire proteica ce se va opune sangerarii, obturand plaga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibrinolitic - enciclopedia universala

Fibrinolitic:  Medicament utilizat pentru distrugerea cheagurilor formate in circulatia sangvina. Un fibrinolitic este prescris in caz de tromboza (formarea unui cheag sau trombus) cel putin la 6 ore intr-o artera sau vena, in particular intr-o artera coronara (infarct miocardic) sau pulmonara (embolie pulmonara). In caz de infarct de miocard, prima injectie poate fi facuta foarte precoce de catre reanimator chiar la sosirea la domiciliul bolnavului. Un Fibrinolitic poate cauza o hemoragie (la punctul de injectare sau generalizata), o febra, reactii alergice. El este contraindicat in cazul unui accident vascular cerebral recent, in caz de risc hemoragie, de hipertensiune arteriala, de insuficienta renala sau hepatica grava.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibrinoliza - enciclopedia universala

Fibrinoliza:  Proces de distrugere fiziologica a depunerilor de fibrina (proteina filamentoasa continuta in lange si intervenind in coagulare) sub actiunea plasminei (forma activa a plasminogenului, elaborat in ficat). Fibrinoliza, limitand cantitatea de fibrina din sange, protejeaza individul de riscurile trombozei. Dupa cicatrizarea unei plagi hemoragice, ea dizolva cheagul devenit inutil. Fibrinoliza are deci rol invers, dar complementar, celui al factorilor coagularii. Totusi, in cazul unei ciroze sau al unui episod de coagulare intravasculara, fibrinoliza poate deveni excesiva ti poate provoca hemoragii dificil de stapanit. Ea poate fi, de asemenea, provocata intentionat, in scopuri terapeutice, CU ajutorul medicamentelor fibrinolitice pentru a dizolva un cheag, de exemplu in cursul fazei acute a unui infarct miocardic sau in cursul unei embolii pulmonare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 32 33 34

35

36 37 38 »
«

»