´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 36

Fibrinopenie - enciclopedia universala

Fibrinopenie:  Micsorare a nivelului de fibrinogen plasmatic sub pragul de 1, 5 grame la litru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibrom uterin - enciclopedia universala

Fibrom uterin:  Tumora benigna dezvoltata plecand de la muschiul uterin. Fibromul uterului este mai frecvent la femeile intre 40 si 50 ani. se manifesta de cele mai multe ori prin tulburari menstruale: menoragii (sangerari din ce in ce mai abundente), asociate cu metroragii (sangerari intre fluxurile menstruale). Ea antreneaza uneori dureri uterine, o greutate pelviana, o crestere in volum a abdomenului. In 10% dintre cazuri, ea nu provoaca nici un simptom. Examenul ginecologic evidentieaza o crestere in volum a uterului, care este tare, fibros, mai mult sau mai putin neregulat. Marimea si localizarea fibromului sunt precizate prin histerografie (radiografie a uterului dupa injectarea unui produs opac) si prin ecografie. Histeroscopia permite sa se vada fibroamele submucoase. Unele fibroame raman mici si, datorita amplasarii lor, nu provoaca tulburari. In schimb, altele pot antrena complicatii, inainte de toate hemoragii abundente care nu cedeaza la tratamentul medical si care pot fi la originea unei anemii. Compresiunile nu sunt rare: unele fibroame pot deveni foarte mari fara sa antreneze o compresiune grava, deoarece ele imping organele interne moi, dar cele de col uterin comprima organele vecine (reteaua venoasa, uretra, vezica, rectul) de peretii ososi cauzand tulburari ale circulatiei sangvine, tulburari urinare, o constipatie. Alte complicatii sunt mult mai rare, ca rasucirea unui fibrom subseros in jurul pediculului sau, care se traduce printr-o durere brusca, degenerescenta si necroza fibromului (necrobioza aseptica) sau cancerizarea sa, in mod exceptional. Prezenta unui fibrom nu este un obstacol pentru o sarcina, dar riscul de crestere sau de ramolire a tumorii, precum si complicatiile posibile fac indispensabila supravegherea lui. Un fibrom care nu antreneza nici un simptom este doar supravegheat. Tratamentul este indicat daca fibromul antreneaza tulburari. Un tratament hormonal (medicamente progestative) poate incetini evolutia sa. Chirurgia este avuta in vedere atunci cand fibromul este voluminos sau cand face complicatii: atunci el este indepartat. Ablatia lui (miomectomie) poate fi realizata pe cale abdominala (laparoscopie) sau prin histeroscopie. Histerec-tomia totala (ablatia uterului, a trompelor si a ovarelor) nu este propusa decat atunci cand pacienta nu mai doreste sa aiba copii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibromatoza - enciclopedia universala

Fibromatoza:  Boala caracterizata prin aparitia de fibroame (tumori fibroase) sau a unei fibroze (cresterea fibrelor intr-un tesut), mai mult sau mai putin diseminate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibron - enciclopedia universala

Fibron:  Tumora benigna a tesutului conjunctiv fibros. Un fibrom este rar, localizat mai ales in piele. De cele mai multe ori, proliferarea fibroasa se asociaza celei a altor tesuturi: vasculara (angiohistiofibrom), musculara (fibro-miom), cartilaginoasa sau grasoasa. Numele de fibrom dat unor tumori uterine este impropriu, deoarece fibromul uterin se dezvolta plecand de la celulele musculare netede.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 33 34 35

36

37 38 39 »
«

»