´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 37

Fibrosarcon - enciclopedia universala

Fibrosarcon:  Tumora maligna dezvoltata pe seama tesutului conjunctiv (tesutul de sustinere si de nutritie, prezent in majoritatea organelor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibroscopie - enciclopedia universala

Fibroscopie:  Tehnica de endoscopie permitand indeosebi examinarea stomacului, colonului, intestinului subtire, bronhiilor, vezicii, orofaringelui, cailor biliare si vaselor. O fibroscopie se efectueaza cu ajutorul unui fibroscop, endoscop suplu format dintr-o teaca etansa cu lungimea intre 40 si 160 centimetri si diametrul de la 5 la 12 milimetri, ce contine un fascicul de fibre de sticla care conduce lumina furnizata de o lampa puternica situata in exteriorul aparatului, dar dand o lumina rece, permitand astfel observatia. Diferitele canale sunt destinate insuflarii de aer, spalaturilor, aspirarii secretiilor, precum si trecerii unor instrumente suple: pense de biopsie, aparate de sectionare, emitatoare laser. Ansamblul aparatelor este pus in miscare printr-un sistem de cabluri care permite extremitatii fibroscopului sa descrie 360 grade. Este posibil sa se instaleze o sonda de ecografie la extremitatea unui fibroscop (ecoendoscopie), care este utilizat, astfel echipat, pentru un studiu fin al tumorilor digestive sau pentru analiza structurilor invecinate cu stomacul (pancreas, cai biliare). Se poate, datorita fibroscopiei, sa se observe, sa se fotografieze, sa se filmeze, sa se efectueze prelevari (endoscopie diagnostica), sa se extraga corpii straini, sa se sparga sau sa se extraga calculii, sa se extraga sau sa se distruga tumorile, sa se coaguleze vasele care sangereaza, sa se punctioneze pungile de lichid (endoscopie interventionala). O fibroscopie se desfasoara, in general, sub anestezie locala; anestezia generala nu este indicata decat pentru coloscopie (fibroscopie a colonului) si pentru fibroscopiile intreprinse la copil. Spitalizarea nu este necesara decat in caz de anestezie generala (observatie timp de 24 ore dupa examen). Riscurile fibroscopiilor sunt foarte mici: perforatiile si hemoragiile nu survin decat in mod exceptional.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibroza - enciclopedia universala

Fibroza:  Crestere patologica de tesut conjunctiv continut intr-un organ. De cele mai multe ori, o fibroza este ultima faza a unei inflamatii cronice (abces cronic, tuberculoza pulmonara) sau de cicatrizare a unei rani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fibroza hepatica congenitala - enciclopedia universala

Fibroza hepatica congenitala:  Malformatie rara a ficatului, caracterizata printr-o fibroza importanta a acestui organ si prin dilatatiile microscopice ale canalelor biliare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»