´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 38

Fibroza pulmonara - enciclopedia universala

Fibroza pulmonara:  Afectiune respiratorie caracterizata printr-o ingrosare patologica a tesutului pulmonar. Fibrozele pulmonare au uneori o cauza cunoscuta: actiunea unui toxic (medicament), a unui microb, a unor particule organice sau minerale continute in atmosfera (la agricultori, la mineri). Dar, destul de des, nu este decelabila nici o cauza; afectiunea este numita atunci fibroza primitiva. Aceste boli se traduc printr-o jena respiratorie, foarte discreta la inceput, si prin raluri (zgomote anormale) la auscultatie. Tratamentul se bazeaza pe corticosteroizi, imunosupresoare si, in cazurile cele mai grave, pe administrarea de oxigen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Ficat - enciclopedia universala

Ficat:  Glanda anexa voluminoasa a tubului digestiv, cu functiunui multiple si complexe de sinteza si de transformare a diverselor substante. Ficatul este situat deasupra si in dreapta abdomenului, sub cupola dreapta a diafragmului, care il separa de plamanul corespunzator si inconjurat in toate partile de coaste. Sub fata sa inferioara, vezicula biliara ii e alipita impreuna cu, in stanga sa, pediculul hepatic; acesta este format din artera hepatica (mergand de la aorta catre ficat), de vena porta (care dreneaza tubul digestiv si mergand spre ficat) si calea biliara (mergand de la ficat catre vezicula biliara si intestin). Ficatul primeste, prin artera hepatica si prin vena porta, substante chimice, pe care le transforma si le trimite fie in vezicula biliara si apoi in intestin, fie in venele subhepatice, de unde trec in vena cava apoi in ansamblul circulatiei sangvine. Mai mult, el poate sintetiza substante si le poate stoca. Supravietuirea fara ficat este de durata a catorva ore. In caz de insuficienta hepatica grava, singurul tratament posibil este grefa. Explorarea functionala a ficatului se bazeaza pe dozarile sangvine. Astfel, o insuficienta hepatica se traduce printr-o diminuare a nivelurilor unor proteine (albumina), relevata printr-o alterare a testelor de coagulare (mai ales timpul lui Quick). O colestaza (insuficienta a excretiei biliare) provoaca o crestere a nivelului sangvin de bilirubina si al fosfatazelor alcaline. Ocitoliza (distrugerea celulelor hepatice) este insotita de o crestere a nivelului sangvin al transaminazelor. Nivelul gammaglutamil-trans-ferazei sangvine creste in cursul tuturor afectiunilor ficatului. Punctia biopsica hepatica, practicata pe cale transcutanata, permite examenul histologic al fragmentului de parenchim hepatic prelevat. Examenele complementare radiologice ale ficatului care au luat azi locul laparoscopiei, sunt ecografia, scintigrafia, scanografia, chiar imageria prin rezonanta magnetica (IRM). Ficatul poate fi atins de o inflamatie (hepatica, de origine virala, alcoolica, toxica), de o infectie bacteriana globala sau localizata (abces), de un parazit (amibiaza, chist hidatic), de o ciroza, de o tumora benigna sau maligna (hepatocarcinom, metastaze). In plus, boli de sistem ca sarcoidoza pot comporta o localizare la ficat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Ficomicoza - enciclopedia universala

Ficomicoza:  Infectie cauzata de unele ciuperci zigo-micete (mucegaiuri).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fief - enciclopedia universala

Fief:  In feudalismul european, fieful este sursa de venit a unui vasal, oferita acestuia de catre seniorul sau, in schimbul unor servicii. Fieful consta de obicei din pamanturi si din munca taranilor care il cultivau. Vasalul traia din venitul obtinut de pe urma fiefului, iar in schimb lupta pentru seniorul sau in calitate de cavaler.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»