´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 40

Fiinta romaneasca - enciclopedia universala

Fiinta romaneasca:  (1936-1968) -anual, Paris. Revista de cultura editata de un Comitet de redactie format din Mircea Eliade, Horia Vintila, Virgil Ierunca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Filarioza limfatica - enciclopedia universala

Filarioza limfatica:  Boala parazitara a ganglionilor si a vaselor limfatice consecutiva infestarii cu filarii. Filaria este un vierme filiform care poate masura intre 4 si 10 cm in lungime. Filaria femela depune microfilarii (embrioni in forma de viermi) care circula in limfa si in sange. Viermii adulti traiesc in ganglioni si in vasele limfatice. Filariile sunt transmise prin foarte numeroase intepaturi de tantari infestati apartinand genurilor Culex, Aedes, Anopheles, si Mansonides, abundente in climatele calde si umede ale zonei intertropicale. Filaria lui Bancroft (Wuchereria bancrofti) este una din principalele filarii responsabile de filarioza limfatica. Filarioza limfatica se manifesta prin pusee trecatoare de febra, insotite de dureri in ganglionii inghinali. Acestia cresc in volum (adenita), iar vasele limfatice iau forma de cordoane rosii si umflate sub piele (lim-fangita). In alte cazuri, bonavul emite urina alburie, din cauza unei fistule intre caile urinare si vasele limfatice, care antreneaza o emisie de chil in urina (chilurie). Puseele de adenita si de limfangita se continua timp de mai multi ani. O analiza a sangelui, prelevat de preferinta noaptea (perioada in care microfilariile sunt mai abundente), permite decelarea parazitilor si stabilirea diagnosticului. In timpul puseelor de febra, bolnavul trebuie sa ia medicamente antiinflamatoare. O data febra disparuta, medicul prescrie un antiparazitar (vermectina). In caz de chilurie, un regim alimentar bogat in lipide permite atenuarea simptomelor. Singura prevenire consta in apararea de tantari cu ajutorul insecticidelor, in tarile din zona intertropicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Filerot si Antusa - enciclopedia universala

Filerot si Antusa:  carte populara de origine greceasca. Este o prelucrare din secolele al XVII- lea si al XIX-lea a Erotocritului lui Comaros.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Filimon, Nicolae - enciclopedia universala

Filimon, Nicolae:  (n. 6 septembrie 1819, Bucuresti - d. 19 martie 1865, Bucuresti) - scriitor. A fost pitar, membru al Comisiei Documentale, sef al Sectiei Istorice si Asezamintelor din Cadrul Arhivelor Statului, cantaret de opera, cronicar muzical. Este considerat primul romancier modem al literaturii romane: Ciocoii vechi si noi sau Ce se naste din pisica soareci mananca, 1861. Si-a publicat si memoriile de calatorie in Italia si Germania: Memorii artistice, istorice si critice, 1859-1860.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»