´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 41

Filisteni - enciclopedia universala

Filisteni:  Populatie antica apartinand "popoarelor marii", care in sec. XII i.Hr. invadeaza tarmurile estice ale Mediteranei,stabilindu-se in sudul Palestinei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

FILO - enciclopedia universala

FILO:  (First In Last Out) - primul intrat, ultimul iesit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Filtru solar - enciclopedia universala

Filtru solar:  Produs cosmetic care protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare. Filtrele solare sunt clasificate dupa tipurile de radiatie pentru care ele sunt active. Filtrele cu banda scurta protejeaza mai ales de ultravioletele B (UVB.). Filtrele cu banda larga sunt active fata de ultravioletele A (UVA.) si ultravioletele B (UVB.). Produsele puse in comert pot asocia mai multe substante. Efectul lor global este indicat prin coeficientul de protectie, care nu este definit in practica decat pentru UVB. Acest coeficient este raportul dintre durata de expunere fara a suferi insolatie si folosind produsul si durata de expunere fara a suferi insolatie si fara a folosi produsul, Astfel, aplicarea unei creme avand un coeficient impotriva UVB egal cu 3 la un subiect la care, fara a folosi produsul, face o insolatie dupa 20 de minute de expunere permite, teoretic, aceluiasi subiect sa ramana expus 20 x 3 = 60 minute fara a suferi insolatie. Aceste cifre raman totusi doar orientative. In practica, alegerea unui produs depinde de doi factori: gradul de insorire (care merge de la slaba la extrema) si de fototipul subiectului (etalonat cu I pentru pieile albe foarte sensibile la soare si care nu se bronzeaza, pana la VI pentru pielea neagra); in plus, insusi bronzul dobandit este protector. Chiar pentru un produs foarte eficace, expunerea la soare intre orele 12 si 16, vara, trebuie evitata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fimoza - enciclopedia universala

Fimoza:  Stramtorare a orificiului preputial facand imposibili decalotarea glandului penian. O fimoza poate fi congenitala, decelata atunci din copilarie sau, uneori, doar la pubertate, sau consecutiva unei afectiuni (diabet, infectie, tumora a penisului). O fimoza este intotdeauna responsabila de o maceratie locala (ne-evacuarea secretiilor, stagnarea urinei) cu infectie; in plus, 0 fimoza face raporturile sexuale dificile. In caz de decalotaj fortat, o fimoza se poate transforma in parafimoza (strangularea bazei glandului printr-un inel preputial prea stramt). Atunci cand fimoza nu este prea grava, se poate, dupa dezinfectarea locala, sa se largeasca treptat inelul preputial prin manevre blande si repetate de decalotaj. Cand fimoza este grava, este indispensabil sa se largeasca chirurgical inelul preputial sau sa se practice o posthectomic (ablatia preputului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»