´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 43

Fisier - enciclopedia universala

Fisier:  In modelul fizic de organizare a unei baze de date, notiunea de fisier reprezinta o colectie de inregistrari care au toate acelasi format. Un fisier constituie deci reprezentarea fizica a unei relatii din modelul relational. inregistrarile unui fisier pot fi accesate in orice ordine, fisierul nefiind vazut ca un sir de elemente (ca de exemplu un fisier text, care este un sir de caractere, accesul la un caracter sau la o linie faeandu- se numai prin citirea caracterelor anterioare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fisier de actualizari - enciclopedia universala

Fisier de actualizari:  Un fisier special al unei baze de date, in care se inscriu informatiile care au fost actualizate in baza de date. Folosirea unui fisier de actualizari, impreuna cu o tehnica de salvare periodica a bazei de date, permite refacerea automata a acesteia in cazul unor erori ireparabile ce au distrus informatiile. in principiu, fiecare intregistrare a unui fisier de actualizari contine: data si ora actualizarii, identificatorul utilizatorului care a efectuat-o, numele campului actualizat, vechea valoare existenta in baza de date si valoarea noua, actualizata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fisier de jurnalizare - enciclopedia universala

Fisier de jurnalizare:  Un fisier avand un format special, folosit de catre sistemul de gestiune a bazelor de date pentru a tine evidenta modificarilor efectuate asupra informatiilor din baza de date. in fisierul de jurnalizare sunt scrise toate operatiile care altereaza datele (inserari, modificari, stergeri de inregistrari), astfel incat in cazul unei distrugeri accidentale a bazei de date, aceasta sa se poata reface pe baza ultimei copii de siguranta si a fisierului de jurnalizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fisier indexat - enciclopedia universala

Fisier indexat:  Structura de memorare a datelor pe disc, care consta in alaturarea unui fisier de date si a unui index primar. Denumita uneori si "isam" (indexed sequential access method - metoda de acces secvential indexat), metoda permite parcurgerea inregistrarilor unui fisier in mai multe moduri: prin acces direct (cautarea inregistrarii ce contine o anumita cheie) si prin acces secvential (parcurgerea inregistrarilor in ordinea crescatoare sau descrescatoare a valorii cheii, indiferent de ordinea fizica a inregistrarilor in fisier).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»