´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 47

Flamingo roz - enciclopedia universala

Flamingo roz:  este o pasare eleganta, cu o inaltime de 1,5 m, este un piciorong ale carui picioare lungi sunt terminate cu labe palmate. Ciocul sau incovoiat este foarte neobisnuit: este prevazut cu lamele fine care ii permit sa filtreze apa in care isi gaseste hrana (alge, mici crustacee, moluste si viermi). Exact asta face atunci cand il vezi inaintand cu ciocul in apa si capul aplecat. Isi datoreaza culoarea roz coloran tilor continuti in micile crevete pe care le mananca in lacurile sarate sau salcii. Cu cat mananca mai multe, cu atat penajul se face mai roz! Dupa o lunga parada amoroasa, masculul si femela se imperecheaza. Femela nu depune decat un singur ou o data in cuibul sau care se numeste movila (care este de fapt o ridicatura de pamant). Acest unic ou este clocit de cei doi parinti timp de 30 de zile. La iesirea din ou, puiul este gri si are ciocul drept. Pana la varsta de 2 luni, de la care ciocul sau se curbeaza si ii permite sa manance singur, puiul este hranit de mascul si femela care ii regurgiteaza mancarea. Doar spre varsta de un an penajul incepe sa capete culoarea sa roz.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flatulenta - enciclopedia universala

Flatulenta:  Emisie prin anus a gazelor intestinale. Un adult expulzeaza zilnic intre 2 si 20 litri de gaze care provin, in principal, din fermentatiile intestinale care au loc in colon. Aceste gaze sunt inflamabile si explozive (risc in cazul utilizarii unui bisturiu electric). Flatulenta este un fenomen normal. Unele alimente, deosebit de fermentesci-bile, sunt susceptibile sa creasca productia de gaze: legumele (fasolea uscata, varza, telina etc.), cerealele (pastele fainoase, painea), fibrele (tarata), fructele (stafidele, caisele, citricele, bananele). Abundenta mai mult sau mai putin mare a gazelor si mirosul mai mult sau mai putin puternic nu au vreo semnificatie patologica si nu necesita tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flebectomie - enciclopedia universala

Flebectomie:  Ablatie chirurgicala a unei vene varicoase, de cele mai multe ori de la un membru inferior. Flebectomia consta in scoaterea chirurgicala, uneori dupa sclerozarea lor, prin mici incizii, a unor segmente de vene. Aceasta interventie usoara, practicata sub anestezie locala sau generala, necesita o spitalizare de -4 zile. Reluarea mersului este imediata, dar este recomandabil sa se poarte bandaje elastice (ciorapi speciali, de exemplu)in timpul lunii care urmeaza interventiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flebita - enciclopedia universala

Flebita:  Constituire a unui cheag in interiorul unei vene asociata adesea cu o inflamatie a peretelui venos. Un cheag risca sa se formeze atunci cand o persoana sta prea multa vreme alungita sau imobilizata: de exemplu, ca urmare a unei interventii chirurgicale, mai ales cand aceasta se face pe micul bazin sau pe membre, sau dupa o nastere. El poate aparea, de asemenea, ca urmare a imobilizarii unui membru prin gips sau din cauza unei compresiuni mai mult sau mai putin indelungate a unei vene, de exemplu la femeie la sfarsitul sarcinii sau dupa un zbor prelungit cu avionul fara a parasi scaunul. Tulburari congenitale sau dobandite ale hemostazei (ansamblul fenomenelor fiziologice care conduc la oprirea unei sangerari), ale coagularii sau ale fibrinolizci (dezagregarea fibrinei care antreneaza dizolvarea cheagurilor sangvine) sunt uneori cauze ale unei flebite. In caz de flebita profunda a unui membru inferior, subiectul sufera dureri spontane sau provocate prin palparea pulpei si simte o senzatie locala de caldura. Gamba se umfla. Aceste semne unilaterale se asociaza eventual cu febra si cu o crestere a ritmului cardiac. Mai rar, cheagul poate privi venele subcutanate. Daca acestea devin tari si sunt inflamate pe una din portiunile lor, este vorba de o flebita superficiala. In ambele cazuri, diagnosticul este confirmat printr-un eco-Doppler venos sau printr-o flebografie. Cheagul se poate intinde din aproape in aproape, impiedicand circulatia sangvina. Odata constituit, cheagul poate, de asemenea, sa se fragmenteze sau sa migreze brusc catre vena cava sau catre cavitatile cardiace drepte si sa se opreasca intr-o ramura a arterei pulmonare, ceea ce provoaca o embolie pulmonara, in sfarsit, se constata uneori aparitia unor edeme, a unor tulburari trofice (relative la nutritia tesuturilor), a varicelor, chiar al unui ulcer al gambei, ansamblu de simptome desemnat sub denumirea de boala postflebitica.Flebitele profunde constituie urgente medicale, al caror tratament trebuie de preferinta sa se faca in mediu spitalicesc. Sunt prescrise anticoagulante. Odata flebita vindecata, membrul afectat este comprimat cu un bandaj elastic numit contentie, astfel ca sa evite aparitia varicelor. O flebita superficiala isi revine dupa un tratament antiinflamator si nu imbraca acelasi caracter de urgenta. Prevenirea flebitelor este esentiala si consta in masuri simple: contractii musculare voluntare si repetate sub gips, imobilizarea la pat pe o durata limitata (de exemplu, dupa o interventie chirurgicala sau dupa o nastere) si utilizarea unui tratament anticoagulant preventiv in toate circumstantele de risc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»