Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 48

Flebita - enciclopedia universala

Flebita:  Constituire a unui cheag in interiorul unei vene asociata adesea cu o inflamatie a peretelui venos. Un cheag risca sa se formeze atunci cand o persoana sta prea multa vreme alungita sau imobilizata: de exemplu, ca urmare a unei interventii chirurgicale, mai ales cand aceasta se face pe micul bazin sau pe membre, sau dupa o nastere. El poate aparea, de asemenea, ca urmare a imobilizarii unui membru prin gips sau din cauza unei compresiuni mai mult sau mai putin indelungate a unei vene, de exemplu la femeie la sfarsitul sarcinii sau dupa un zbor prelungit cu avionul fara a parasi scaunul. Tulburari congenitale sau dobandite ale hemostazei (ansamblul fenomenelor fiziologice care conduc la oprirea unei sangerari), ale coagularii sau ale fibrinolizci (dezagregarea fibrinei care antreneaza dizolvarea cheagurilor sangvine) sunt uneori cauze ale unei flebite. In caz de flebita profunda a unui membru inferior, subiectul sufera dureri spontane sau provocate prin palparea pulpei si simte o senzatie locala de caldura. Gamba se umfla. Aceste semne unilaterale se asociaza eventual cu febra si cu o crestere a ritmului cardiac. Mai rar, cheagul poate privi venele subcutanate. Daca acestea devin tari si sunt inflamate pe una din portiunile lor, este vorba de o flebita superficiala. In ambele cazuri, diagnosticul este confirmat printr-un eco-Doppler venos sau printr-o flebografie. Cheagul se poate intinde din aproape in aproape, impiedicand circulatia sangvina. Odata constituit, cheagul poate, de asemenea, sa se fragmenteze sau sa migreze brusc catre vena cava sau catre cavitatile cardiace drepte si sa se opreasca intr-o ramura a arterei pulmonare, ceea ce provoaca o embolie pulmonara, in sfarsit, se constata uneori aparitia unor edeme, a unor tulburari trofice (relative la nutritia tesuturilor), a varicelor, chiar al unui ulcer al gambei, ansamblu de simptome desemnat sub denumirea de boala postflebitica.Flebitele profunde constituie urgente medicale, al caror tratament trebuie de preferinta sa se faca in mediu spitalicesc. Sunt prescrise anticoagulante. Odata flebita vindecata, membrul afectat este comprimat cu un bandaj elastic numit contentie, astfel ca sa evite aparitia varicelor. O flebita superficiala isi revine dupa un tratament antiinflamator si nu imbraca acelasi caracter de urgenta. Prevenirea flebitelor este esentiala si consta in masuri simple: contractii musculare voluntare si repetate sub gips, imobilizarea la pat pe o durata limitata (de exemplu, dupa o interventie chirurgicala sau dupa o nastere) si utilizarea unui tratament anticoagulant preventiv in toate circumstantele de risc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flebografie - enciclopedia universala

Flebografie:  Examen radiologie al venelor, dupa injectarea unui produs iodat de contrast. Flebografia priveste de cele mai multe ori membrele inferioare si vena cava inferioara, deoarece acestea sunt localizarile cele mai obisnuite ale flebitelor si trombozelor venoase. O flebografie este indicata atunci cand medicul suspecteaza o flebita pe care ecografia chiar n-a putut s-o deceleze. Ea este, in general, indicata in caz de embolie pulmonara (obstructie a unei ramuri a unei artere pulmonare printr-un cheag provenit dintr-o flebita). Un produs iodat de contrast, opac la razele X, este injectat cu scopul de a putea vizualiza venele profunde ale pulpei, coapsei si a partii joase a abdomenului (vena iliaca). Pacientul este retinut de la mancare cu cel putin 12 ore inaintea examenului. Medicul pune garouri la inaltimea gleznei, a gambei si a coapsei cu scopul de a dilata venele profunde. Dupa dezinfectarea partii de sezut corespunzatoare fiecarui picior, medicul inteapa pielea cu ajutorul unui ac si injecteaza produsul de contrast. Examenul dureaza intre 15 si 30 minute. Curand dupa aceea, subiectul poate sa-si reia activitatea. Flebografia nu este practicata la femeia gravida. Mcdicul trebuie sa se asigure ca pacientul nu este alergie la iod. Persoanele care sufera de insuficienta renala, trebuie sa consume din abundenta lichide in zilele care preced si care urmeaza examenul, cu scopul de a evita agravarea insuficientei lor renale. Se intampla ca unele persoane sa simta, in momentul injectarii produsului iodat de contrast, greturi sau stari scurte de indispozitie, fara gravitate, dar care trebuie semnalate medicului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flebologie - enciclopedia universala

Flebologie:  Ramura a medicinei care studiaza ansamblul sistemului venos si bolile sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flegmon - enciclopedia universala

Flegmon:  Inflamatie acuta sau subacuta a tesutului conjunctiv subcutanat sau profund. Un flegmon, de origine infectioasa, provoaca distrugerea tesuturilor si formarea de puroi. El poate ramane difuz si sa continue sa se intinda sau sa se transforme in abces. Tratamentul sau consta in luarea de antibiotice si, in caz de abces, din ablatia sa chirurgicala. Flegmonul periamigdalian este denumit in mod curent, dar pe nedrept, "flegmon al amigdalei", este o inflamatie a tesutului conjunctiv pe care se afla amigdala palatina (amigdala, in limbajul curent). Aceasta complicatie frecventa a unei angine prost ingrijite se manifesta printr-un trismus (contractura musculara care impiedica deschiderea gurii in mod complet) si printr-o febra ridicata; bolnavul are dificultati la inghitit. Examenul clinic dezvaluie o umflatura a omusorului si o bolta a stalpului anterior al valului palatin, de partea atinsa. Tratamentul, condus de urgenta, cuprinde incizia si drenajul chirurgical al fleg-monului, asociate cu antibioterapie pe cale intravenoasa; doua luni mai tarziu trebuie practicata amigdalectomia (ablatia amigdalelor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 45 46 47

48

49 50 51 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct