Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 51

Flora, Radu - enciclopedia universala

Flora, Radu:  (n. 5 septembrie 1922, Satu- Nou, Banatul Sarbesc - d. 4 septembrie 1989, Rovinj, Croatia) - scriitor. A studiat limbile romanice la Bucuresti, Filologia (franceza) la Belgrad. Si-a luat doctoratul la Zagreb cu teza Graiurile romanesti banatene din punctul de vedere al geografiei lingvistice (1959) . A fost profesor la Varset si Novi Sad, la Universitatea din Belgrad. A condus revista Lumina si a fost presedinte fondator al Societatii de Limba Romana din Voivodina (1962-1980) . A debutat cu versuri: Drum prin noapte si prin zi, 1947, a scris deopotriva versuri: Poeme cu lumina, 1950; Linistea zorilor, 1976; Piruete, 1981; Unghii de cer, 1984; Maree, 1986; La capatul noptii, 1988) si proza: Cand vine primavara, l970; Capcana, 1978; Vartejul, 1980; Zidul, 1984; Copilaria din amintiri, 1985. Lucrari de specialitate: Dictionar sarb- roman, 1952; Istoria literaturii romane, 2 vol., 1962-1963; Literatura romana din Voivodina, 1971; Folclor literar banatean, 1975; Atlasul lingvistic al graiurilor romanesti din Banatul iugoslav, 1989.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Florescu, Bonifaciu - enciclopedia universala

Florescu, Bonifaciu:  (n. 14 mai 1848, Budapesta - d. 18 decembrie 1899, Bucuresti) traducator. Era fiul nelegitim al lui Nicolae Balcescu si al Luxitei Florescu. A facut liceul Louis le Grand la Paris si Literele la Rennes. A fost profesor la Universitatea din Iasi, destituit de Titu Maiorescu si mutat la Colegiul Sf. Sava din Bucuresti. A scris manuale de franceza, a tradus autori francezi (Ronsard, Voltaire, Moliere, Musset, Th. De Banville s.a.) , a alcatuit un dictionar francez-roman (neterminat) , a publicat la Literatorul". A lasat si studii: Istoria in cantecele poporane, 1873; Curs de istoria universala critica. Discurs de deschidere, 1873.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flori bulboase de vara - enciclopedia universala

Flori bulboase de vara:  Vara poate aduce o adevarata simfonie de parfumuri si culori in gradina daca plantam o varietate mare de flori. Plantele care se inmultesc prin bulbi sunt mai putine numeric decat cele care se inmultesc prin butasire, rizomi, stoloni, separarea tufelor sau seminte. Scoaterea bulbilor din pamant si separarea lor se face in perioada de repaus a plantelor, cand frunzele s-au uscat complet. Bulbii de vara se planteaza oricand in perioada iunie-august, dupa ce stabilesti care sunt florile de vara pe care iti doresti sa le ai in gradina. Acestia pot fi achizitionati de la magazinele de specialitate, dar nu inainte de a fi verificati cu atentie! Cum faci diferenta intre un bulb sanatos si unul fragil sau uscat? Primul este ferm si destul de greu, in timp ce al doilea este usor, moale sau sfarmicios. Printre cele mai indragite flori de vara cu bulbi din tara noastra se numara: begonia, cala, precum si unele varietati mai putin cunoscute, ca Tigridia pavonia. Planta se aseamana cu gladiola, diferenta esentiala dintre cele doua fiind aceea ca Tigridia se inmulteste prin bulbi mici cam cat cei de ghiocel. Face asadar parte din grupa bulboaselor de vara. Chiar daca prin natura lor iubesc temperaturile mai ridicate, florile de vara cu bulbi necesita udari regulate. Este important, insa, sa te asiguri ca nu le vei oferi apa in exces. Dupa prima perioada de dezvoltare a plantelor, udarea trebuie realizata de circa 3 ori pe saptamana. Daca tuberculii de vara sunt fortati, vor inflori mai devreme. Fortarea se face prin expunerea tuberculilor la o temperatura controlata. Begoniile si calele sunt exemple care se preteaza la fortare. Tuberculii se planteaza superficial in tavi sau boluri cu pamant si nisip care se aseaza la lumina si caldura. Astfel vor produce flori superbe mai repede. Daca nu doriti sau nu puteti sa fortati tuebrculii, va veti bucura de flori la sfarsitul verii si pe durata toamnei. In cele mai multe cazuri, bulbii nu vor rezista in pamant in perioada sezonului rece, cand solul ingheata. Prin urmare, la finele toamnei, cand inghetul isi face simtita prezenta, este important sa scotii bulbii din gradina si sa ii pastrezi intr-un mediu cu temperaturi constate pe durata iernii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Florile de Clematis - enciclopedia universala

Florile de Clematis:  Nicolae Tonitza, faimosul pictor roman indragostit de flori si natura, este autorul unui tablou botezat "Flori rosii de clematis". Cine cunoaste firea gingasa a acestor plante usor isi va da seama ce anume l-a convins pe artist sa se aplece asupra subiectului. Desi exista tipuri de clematiscare se dezvolta in tufe, cele mai multe plante care alcatuiesc acest gen sunt cataratoare. Lianele ornamentale impodobesc cu frunzele si florile lor zidurile, gardurile, trunchiurile de arbori si diverse alte suporturi de pe langa casa. Clematis infloreste din luna mai pana la sfarsitul lui august si chiar dupa ce petalele cad, ramane un buchet foarte interesant. Exista peste 200 de specii de Clematis dar cele mai cunoscute, cu o mare valoare decorativa, sunt: Clematis montana, Clematis Lanuginosa, Clematis tangutica (ale carei flori dureaza de vara pana la mijlocul toamnei), Clematis armandii etc., acestora adaugandu-se nenumarati hibrizi. Primele specii hibride s-au impus incepand cu anul 1862, iar primul nume vehiculat de cultivatori a fost Clematis jackmanii. Clematis jackmanii este una dintre cele mai spectaculoase liane cu flori mari, al caror diametru atinge in medie 15 cm. Totodata, culoarea variaza de la un soi la altul, de la violet (Superba), pana la rosu (Abendstern), roz (Bagatelle) sau albastru azuriu (Polarlicht). Dintre clemantitele cu flori mici mai cunoscute sunt: clematis tangutica, clematis viticella si clematis vitalba. Aceste specii prefera locurile insorite si solurile nisipoase dar bogate in carbohidrati. Se planteaza in pamant bine drenat si se acopera la radacina cu un strat de mulch (scoarta de copac maruntita), care sa mentina umiditatea solului. Seceta prelungita provoaca rasucirea frunzelor, dar trebuie evitat si excesul de umiditate. Unele soiuri fac flori inca din primul an de plantare, altele abia incepand cu al doilea. Chiar daca nu le foloseste in prea multe imprejurari aceasta calitate, clematitele sunt rezistente la temperaturi scazute, mai putin Clematis tangutica. Florile de clematis difera in ceea ce priveste nevoia de a fi taiate. In general, primavara devreme se aplica o taiere la 50 cm, lansand macar doua randuri de muguri pe fiecare tulpina. Dintre daunatori, cei mai periculosi sunt purecii,cosenilele si limacsii, care ataca lastarii tineri. Cel mai bine ar fi sa se administreze preventiv insecticid, pentru a scuti planta de alte neplaceri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 48 49 50

51

52 53 54 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct