´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 52

Florintele (Carduelis chloris) - enciclopedia universala

Florintele (Carduelis chloris):  Este o pasare sedentara de mici dimensiuni care poate fi intalnita pe tot teritoriul tarii noastre. Si in Europa este o prezenta permanenta mai putin extremele nordice unde este doar oaspete de vara. Florintele traieste in paduri, atat in zonele joase cat si in vaile montane, in livezi si in zonele cu copaci izolati dar cu multi arbusti si tufisuri in apropiere. Nu ocoleste nici parcurile din orase si este des intalnit in gradinile cu vegetatie bogata. De altfel gradinile se pare ca sunt locatia favorita pentru cuibarit. Florintele are un colorit general verge galbui care este mult mai pronuntat vara. Iarna apar si nuantele de cenusiu. Femela are un colorit general brun deschis-caramiziu cu pete galbene doar pe lateralele aripilor si ale cozii. Lungimea florintelui este de 15cm, anvergura aripilor de 25 cm iar greutatea de 25-32g. Hrana este alcatuita in principal din diferite seminte pe care le cauta prin copaci, arbusti si rar pe sol. Florintele isi face cuibul in copacii inalti, din iarba iar interiorul il captuseste cu par si puf. Femela depune cate 4-6 oua in doua serii pe an. Perioada de incubatie este de aproximativ 14 zile. Nu prezinta interes pentru vanatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flotare a supapei - enciclopedia universala

Flotare a supapei:  Stare datorata rotatiilor pe minut crescute ale motorului, in care tachetii de supapa pierd contactul cu lobii arborelui cu came datorita faptului ca arcurile de supapa nu sunt suficient de puternice pentru a depasi miscarea diverselor componente ale comandei supapelor. Flotarea prelungita a supapelor duce la stricarea comandei supapelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluierarul de mlastina (Tringa glareola) - enciclopedia universala

Fluierarul de mlastina (Tringa glareola):  Este o pasare de apa, intalnita in baltile si tinuturile mlastinoase de pe tot teritoriul tarii dar cu o densitate mai mare in delta, unde este destul de comuna. Fluierarul de mlastina este raspandit in toata Europa, chiar si in extremele nordice. Iarna migreaza in bazinul mediteranean. Vanatoarea la aceasta specie este interzisa. Dintre toti fluierarii, fluierarul de mlastina are corpul cel mai zvelt si mai elegant. Penajul este brun inchis pe spate si pe aripi cu multe picatele de culoare galbui. In partile inferioare si sub aripi este alb galbui. De obicei este foarte vizibila dunga galbui aflata deasupra ochilor. In perioada imperecherii penajul capata nuante mai inchise. Ciocul este negru iar picioarele sunt galben - verzui. Lungimea corpului este de 20 cm, deschiderea aripilor de 35-40 cm iar greutatea de 50 - 90 g. Fluierarul de mlastina se hraneste cu insecte si diferite vietati acvatice. Cuibul este construit direct pe pamant sau mai rar in cuiburile parasite din copaci. Femela depune 4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluierarul de munte (Actitis hypoleucos) - enciclopedia universala

Fluierarul de munte (Actitis hypoleucos):  Este o pasare de apa intalnita pe tot teritoriul tarii in apropierea baltilor, in special a celor cu maluri pietrose. Si in Europa fluierarul de munte este larg raspandit iar in perioada iernii migreaza catre bazinul mediteranean si Nordul Africii. Fluierarul de munte are un penaj brun pe cap, gat, spate si aripi. Partile inferioare sunt de culoare alba iar gusa este gri. Specific speciei sunt acei " umeri " de culoare alba. Ciocul este de culoare neagra iar picioarele sunt de culoare vanata. Lungimea corpului este de 20 cm, anvergura aripilor de 35 cm si greutatea de 40-60 g. Fluierarul de munte se hraneste cu insecte, viermi si moluste pe care le cauta de obicei pe malurile apei. De obicei cuibul este construit pe pamant iar femela depune 4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»