Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 53

Fluierarul de munte (Actitis hypoleucos) - enciclopedia universala

Fluierarul de munte (Actitis hypoleucos):  Este o pasare de apa intalnita pe tot teritoriul tarii in apropierea baltilor, in special a celor cu maluri pietrose. Si in Europa fluierarul de munte este larg raspandit iar in perioada iernii migreaza catre bazinul mediteranean si Nordul Africii. Fluierarul de munte are un penaj brun pe cap, gat, spate si aripi. Partile inferioare sunt de culoare alba iar gusa este gri. Specific speciei sunt acei " umeri " de culoare alba. Ciocul este de culoare neagra iar picioarele sunt de culoare vanata. Lungimea corpului este de 20 cm, anvergura aripilor de 35 cm si greutatea de 40-60 g. Fluierarul de munte se hraneste cu insecte, viermi si moluste pe care le cauta de obicei pe malurile apei. De obicei cuibul este construit pe pamant iar femela depune 4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluierarul de zavoi (Tringa ochropus) - enciclopedia universala

Fluierarul de zavoi (Tringa ochropus):  Este o pasare prezenta la noi doar in perioada de pasaj, toamna tarziu sau pentru a ierna atunci cand vremea este blanda si apele nu ingheata. Pentru cuibarit prefera zonele nordice ale Europei si Asiei unde cauta golfuri cu plaje intinse cu reflux, canale maloase, mici ochiuri de apa sau malurile noroioase ale unor lacuri. Fluierarul de zavoi are o coloratie generala maronie, presarat cu puncte albe. Pe burta este alb imaculat. Picioarele sunt verzui, la fel si ciocul dar cu varful mai negricios. Ciocul si picioarele sunt lungi raportate la dimensiunea corpului. Lungimea fluierarului de zavoi este de 24 cm, anvergura aripilor de 45 cm iar greutatea de 70-90g. Fluierarul de zavoi se hraneste cu insecte si diferite vietati acvatice. De obicei cuibareste in copacii de la marginea padurilor unde prefera sa foloseasca cuibul parasit al altor pasari. In luna mai femela depune 4 oua. Perechile cresc o singura serie de pui pe an. Nu este o pasare cu un interes vanatoresc crescut datorita dimensiunilor sale mici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluierarul negru (Tringa erythropus) - enciclopedia universala

Fluierarul negru (Tringa erythropus):  Este considerat ca fiind o pasare de pasaj la noi in tara. Zonele preferate de cuibarit sunt tundrele din Nordul Europei. Toamna migreaza catre Europa de Vest si bazinul mediteranean. Desi se considera ca nu se inmulteste la noi, au fost facute cateva fotografii in delta, in perioada verii, cu fluierarul negru in penaj nuptial. Este o pasare retrasa, neobisnuita cu prezenta omului, care poate fi cu greu observata, studiata si fotografiata. Vara, fluierarul negru are un penaj pestrit cu pete negre, brun si alb. Ciocul este fin si lung, cu baza rosie si varful negru iar picioarele sunt lungi si rosiatice. In perioada iernii, penajul capata nuante de gri inchis in partile superioare si alb in partile inferioare. Lungimea corpului este de 30-32 cm, deschiderea aripilor de 48-52 cm si greutatea de 150-250 g. Fluierarul negru se hraneste cu diferite insecte acvatice, viermi si moluste. Cuibul este construit pe pamant iar femela depune 4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluor - enciclopedia universala

Fluor:  Element foarte raspandit in natura sub forma de fluorura de calciu, una dintre componentele tesuturilor dure ale organismului (cartilagii, oase, dinti etc.) si de fluorura de sodiu. Fluorul (F) constituie un mijloc de prevenire activa a cariei dentare, incorporarea sa in smaltul dentar permitandu-i acestuia sa reziste atacului acid. El este, de asemenea, utilizat in tratamentul osteoporozei (rarefierea tesutului osos) vertebrale. El este contraindicat la subiectii care prezinta o insuficienta renala (risc de intoxicare). Pentru a preveni cariile, fluorul este uneori administrat sub forma de comprimate copilului, de la nastere si pe toata durata formarii dentare. Adolescentii si adultii pot utiliza apele de gura, pastele de dinti sau guma de mestecat, toate cu fluor, dar actiunea acestor produse nu este reala decat daca se respecta un timp de contact de cel putin 15 minute, in sfarsit, fluorul poate fi aplicat trimestrial de catre dentist. Pentru a trata osteoporozele vertebrale, un derivat al fluorului, fluorura de sodiu, este prescris sub forma de comprimat. Este interzis sa se mareasca in mod nesocotit aporturile de fluor, actiunea lui fiind benefica in foarte mici doze. In plus, un aport excesiv poate provoca o fluoroza (aparitia de pete pe emailul dintilor). In tratamentul osteoporozei vertebrale, supradozarea in fluorura de sodiu poate antrena intoxicatii grave care necesita o spitalizare de urgenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct