´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 54

Flush - enciclopedia universala

Flush:  Acces de inrosire a fetei. Un flush poate fi consecinta unei emotii, unui efort fizic, unui factor alimentar (masa copioasa, condimente, crustacee, ingestie de alcool), unui medicament (izoniazida, sulfamide antidiabetice, disulfiram, acid nicotinic), unei tumori (feocromocitom, tumora pancreatica), unei boli endocrine (boala lui Basedow), unei migrene sau menopauzei. In acest ultim caz, flushul este denumit in mod curent bufeu de caldura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Flutter auricular - enciclopedia universala

Flutter auricular:  Tulburare a ritmului cardiac relativ benigna afectand auriculele, care se contracta in mod regulat si coordonat cu o frecventa ridicata (aproximativ 300 ori pe minut). Un flutter auricular poate aparea izolat, fara cauza deosebita (el se numeste atunci idiopatic), dar de cele mai multe ori insoteste diferite cardiopatii. Uneori fara simptome, flutterul auricular se traduce totusi cel mai des prin senzatii de palpitatie. Rapiditatea ritmului ventricular (150 contractii pe minut pentru un flutter auricular 2/1) poate antrena agravarea unei insuficiente cardiace severe sau a unui angor (angina pectorala). Diagnosticul se pune pe baza electrocardiografiei. Reducerea flutterului auricular este uneori spontana, dar, de cele mai multe ori, este necesar sa se recurga la o cardioconversie (soc electric extern) sau la o stimulare electrica a auriculelor pentru a restabili un ritm sinusal normal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluturii - enciclopedia universala

Fluturii:  sunt foarte numerosi fiind cel putin 150.000 de specii de fluturi raspanditi aproape in toata lumea! Fluturii vazuti in gradini sunt diurni fiind activi ziua. Culorile vii ale aripilor lor sunt datorate micilor solzi care le acopera. Acesti solzi formeaza pudra ce ramane pe mana ta dupa ce atingi un fluture. Fluturele se hraneste cu nectarul florilor, cu seva copacilor sau cu zeama fructelor cu ajutorul trompei sale lungi. In repaus, aceasta este incolacita. Zburand din floare in floare, fluturele transporta polenul; el contribuie astfel la inmultirea florilor. Femela depune oua, din care ies omizi dupa 1-2 saptamani. Dupa un interval cuprins intre 10 zile si 1 an, omida se transforma in fluture. In functie de specie, fluturele traieste intre cateva zile si 6 luni, rareori mai mult. In timpul iernii, unii fluturi hiberneaz a sub frunze sau intr-o gaura; altii, in schimb, efectueaza migratii foarte lungi, unii zboara pana in Africa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fluviu - enciclopedia universala

Fluviu:  curs de apa important ca lungime si debit, cu numerosi afluenti si care se varsa intr-un bazin marin sau oceanic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»