´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 58

Foame - enciclopedia universala

Foame:  Nevoie fiziologica de a manca. Foamea, ca si opusul ei, satietatea, este reglata in sistemul nervos central de catre hipotalamus, care primeste informatii din totalitatea organismului asupra rezervelor energetice si comunica cu alte structuri cerebrale provocand senzatia de foame. Unele patologii de origine organica sau psihologica pot induce fie o senzatie de foame excesiva (bulimie, diabet insulinodependent, hipertiroidie), fie, din contra, la lipsa de apetit (anorexie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fobie - enciclopedia universala

Fobie:  Temere angoasanta si nejustificata de o anume situatie, de un obiect sau de indeplinirea unei actiuni. Fobiile cele mai obisnuite sunt teama de spatiile deschise si de multime (agorafobie), teama de locurile inchise (claustrofobie), teama de a comite un act agresiv sau socant (fobiade impulsie), teama de a rosi (ereutofobie) si teama, obisnuita la copil si chiar la adult, de anumite animale ca serpii sau paianjenii. Fobiile trec drept simptomele cele mai raspandite ale nevrozelor, indeosebi ale nevrozelor fobice. Tratamentul unei fobii depinde mult de personalitatea subiectului. De cele mai multe ori el consta in psihoterapie si in terapiile comportamentale, foarte eficace in caz de fobie stabila si izolata. Anxioliticele si antidepresoarele pot constitui un tratament de completare util.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Foc grecesc - enciclopedia universala

Foc grecesc:  Amestec inflamabil folosit in razboaiele medievale, inventat de grecii bizantini in secolul VII d.Hr.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Foca - enciclopedia universala

Foca:  este un mamifer marin foarte prudent; ca toate mamiferele, ea are sange cald si isi alapteaza puii. Are un mers greoi pe pamant, dar o data ajunsa in apa, este un excelent inotator. In apa ii place sa stea ca o lumanare. Imagineaza-ti ca este capabila sa stea sub apa o jumatate de ora fara sa respire si se poate scufunda pana la 100 metri adancime pentru a pescui pestii si calmarii cu care se hraneste. Stratul gros de grasime pe care-l are sub piele ii permite sa reziste la frigul puternic din apele arctice. Focile se strang in colonii mari pe tarmuri; coloniile pot numara cateva sute sau mii de indivizi. In perioada de imperechere, masculii incearca sa devina interesanti pentru femele, facand numeroase tumbe. Foca este poligama: un mascul se imperecheaza cu mai multe femele. Incrucisarea are loc in apa. Puiul de foca este un ghem mare de blana. Daca nu este ucisa de vanatori pentru blana ei foarte frumoasa, foca poate trai cam 20 de ani. Pentru a comunica, aceasta emite tot felul de mormaituri si chelalaituri ascutite. Pradatorii sai sunt orca, rechinul, ursul alb si omul (eschimosii inuiti se dau in vant dupa carnea sa). Exista mai multe specii de foci. Poti vedea, de exemplu, foca de Groenlanda cu puiul sau in partea de jos a paginii din dreapta, foca gri comuna (sau lupul-de-mare) in partea de jos a acestei pagini si elefantul-de-mare in partea de sus a paginii din dreapta. Elefantul-de-mare (care are nasul in forma de trompa) este cea mai mare dintre foci: masculul poate atinge o lungime de 6 metri si poate cantari mai mult de 3 tone.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»