´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 6

Faleza - enciclopedia universala

Faleza:  tarm abrupt, creat de actiunea eroziva a valurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Falia - enciclopedia universala

Falia:  reprezinta o deplasare a scoartei terestre pe verticala, cand un teritoriu se lasa fata de altul. Falia inversa este o deplasare a scoartei, cand un teritoriu se ridica fata de altul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Faliile - enciclopedia universala

Faliile:  reprezinta rupturi in scoarta terestra la care cele doua comportamente se deplaseaza pe verticala unul fata de altul de-a lungul unui plan de rupere, numit plan de falie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Falsa ruta alimentara - enciclopedia universala

Falsa ruta alimentara:  Accident provocat de inhalarea in caile aeriene de lichide sau de particule alimentare in mod normal destinate esofagului. Acest accident se produce de cele mai multe ori in cursul mancatului. Falsele rute sunt mai frecvente la nou-nascut si la sugar. Falsa ruta poate fi favorizata de erorile in tehnica hranirii (tetina prea mult perforata, suptul in pozitie inclinata). La adult, ea poate fi consecutiva unei miscari inspiratorii intempestive sau poate fi dovada unei paralizii a nervilor care comanda faringele si laringele. Falsele rute se manifesta printr-o jena respiratorie si prin accese de tuse, chiar printr-o sincopa. Evolutia este, in general, benigna, dar se poate complica cu o pneumopatie sau cu un abces al plamanului, in mod exceptional, ea poate duce la moarte sau la sincopa reflexa. Trebuie oprita imediat hranirea si, daca este vorba de un sugar, trebuie favorizata tusea prin batai aplicate pe torace, prin asezarea in pozitie inclinata cu capul mai jos decat picioarele si, daca este nevoie sa i se faca respiratie gura-la-gura. La adult, daca bolnavul poate respira si vorbi, nu trebuie sa ne opunem tentativelor lui de a expulza prin tuse corpurile straine. Daca obstructia partilor aeriene este completa (imposibilitate de a vorbi, de a tusi sau de a respira) si daca bonavul este constient, trebuie sa i se aplice manevra lui Heimlich, adica sa ne aszam in spatele lui, sa ne trecem bratul in jurul taliei lui, sa strangem pumnul acoperindu-l cu cealalta mana si punandu-l pe ombilic sub rebordul costal, inainte de a-l infunda rapid in abdomen prin tragere puternica in sus; aceasta manevra poate fi repetata de mai multe ori. Daca asfixia este totala, bolnavul fiind inconstient, trebuie sa se practice de urgenta manevrele de reanimare cardiorespiratorie; obstructia cailor aeriene superioare poate necesita o traheotomie de urgenta. O endoscopie bronsica permite extragerea corpurilor straine. Ca factori de prevenire la sugari, alimentarea la san sau cu biberonul sa fie facuta in pozitie sezanda sau verticala, veghind ca sugarul sa nu bea prea rapid si asteptand inainte de a-l culca, sa-si faca ecrutatia, la sugarii care de obicei vomita, sa se aiba grija ca vomitatul sa se faca in pozitie oblica, culcat pe o parte, nu pe spate, la cei care urmeaza sa fie operati, sa se inceteze alimentarea pacientului cu mai multe ore inaintea anesteziei si a interventiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»