´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 61

Fontanela - enciclopedia universala

Fontanela:  Spatiu membranos cuprins intre oasele craniului la sugari. Oasele craniului noului-nascut nu sunt sudate ca la adult: situate pe linia mediana a craniului, la jonctiunea diferitelor oase, fontanelele permit cresterea creierului, foarte importanta in timpul primilor doi ani ai vietii, si se osifica la sfarsitul cresterii cerebrale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Forceps - enciclopedia universala

Forceps:  Instrument utilizat pentru prinderea si protejarea capului fatului cu scopul de a usura expulzia acestuia in timpul nasterii. Indicatiile de utilizare a forcepsului pot fi comandate de starea mamei sau de cea a fatului. In primul caz, forcepsul serveste la diminuarea efortului expulziei, contraindicat in anumite boli cardiace, respiratorii, oculare, si permite sa stearga din ineficacitatea puseelor explozive. In ce priveste fatul, domina trei indicatii: suferinta fetala, care se traduce printr-o modificare a zgomotelor inimii urmarite prin monitor, durata excesiva a eforturilor de expulzie (mai mult de 30 minute) si protectia craniului fatului, mai ales atunci cand nasterea este prematura. Bine aplicat, un forceps nu prezinta pericol, nici pentru mama, nici pentru fat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Forcepsul - enciclopedia universala

Forcepsul:  un fel de pensa cu doua brate in forma de lingura, este utilizat de catre obstetrician pentru a ghida trecerea capului fatului cu scopul de a-i usura iesirea. El este plasat de o parte si de alta a capului fatului la nivelul tamplelor. Forcepsul departeaza peretii vaginali in fata capului si ii usureaza astfel trecerea. Mai multe imprejurari determina folosirea forcepsului: mama este prea obosita sau incapabila sa impinga pentru a expulza fatul poate exista, de asemenea, o contraindicatie la eforturile expulziei, ca, de exemplu, o boala de inima; capul copilului nu inainteaza in pofida eforturilor de impingere; este decelata o suferinta fetala in cursul nasterii din diferite motive (compresia cordonului care antreneaza o incetinire a ritmului cardiac, de exemplu). Forcepsul poate, de asemenea, sa fie utilizat pentru a usura iesirea capului in caz de prezentatie pelviana. Ventuza inlocuieste uneori forcepsul. Ea este plasata pe varful craniului copilului, in momentul dilatatiei complete a colului. Este creat un vid de aer pentru a usura aderenta ventuzei, iar capul este atunci ghidat spre exterior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Forjare - enciclopedia universala

Forjare:  Proces prin care metalul solid capata diferite grosimi pe sectiune, adesea implicand incalzirea metalului. Format Raportul intre latimea si inaltimea unui obiect. Atunci cand este folosit referitor la cauciucuri se refera la inaltimea flancului anvelopei fara sarcina, impartita la latimea totala a anvelopei. Un raport scazut indica un cauciuc mai mic si mai lat. Atunci cand este folosit referitor la aripa se refera la anvergura aripii (partea mai lunga care este perpendiculara fata de circulatia aerului), impartita la coarda (partea care este paralela cu circulatia aerului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 58 59 60

61

62 63 64 »
«

»