´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 66

Fose oceanice - enciclopedia universala

Fose oceanice:  depresiuni adanci (5-1 lkm), situate la periferia continentelor sau in aproprierea arcurilor insulare. Sunt foarte active din punct de vedere tectonic, in cadrul lor se manifesta intens vulcanismul si procesele seismice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fosfataza - enciclopedia universala

Fosfataza:  Enzima care elibereaza acidul fosforic, prezent in numeroase organe si tesuturi, precum si in sange. Nivelul seric al fosfatazelor alcaline, masurat intr-un prelevat sangvin, permite sa se evalueze functiile biologice ale ficatului. Nivelul fosfatazelor acide creste in cazul cancerului de prostata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fosfor - enciclopedia universala

Fosfor:  Element chimic prezent in organism sub forma de fosfat. Fosforul (P) este adus prin alimentatie, apoi absorbit prin intestin. El este gasit, in principal, in oase, sub forma minerala, si in sange, asociat cu substante organice. Fosforul este, de asemenea, prezent in toate celulele si participa la activitatile lor. Principalele surse alimentare de fosfor sunt cerealele, carnurile, pestii si ouale. Aportul alimentar zilnic este suficient in mod normal sa acopere nevoile organismului. Fosforemia (nivelul de fosfor din sange) creste in caz de insuficienta renala, de insuficienta a glandelor paratiroide, de intoxicatie cu vitamina D, si se micsoreaza in caz de hipersecretie a paratiroidelor si de carenta in vitamina D. O carenta in fosfor poate fi consecinta unui regim alimentar dezechilibrat, unei cresteri ale necesitatilor (crestere, sarcina, alaptare), unei malabsorbtii digestive sau unei utilizari abuzive de medicamente antiacide pe baza de hidroxid de aluminiu. Ea se traduce in cazurile cele mai grave printr-o demineralizare osoasa, prin tulburari respiratorii, cardiace, si/sau neurologice. In compensatie pot fi prescrise saruri cu fosfor. Un aport excesiv in fosfor poate fi urmarea unei intoxicatii prin saruri cu fosfor sau a unui regim disociat bogat in fosfor si sarac in calciu (alimentatie pe baza de orez, de peste si de fainuri necernute, caracteristica tarilor asiatice). El poate provoca o hipocalcemie severa (nivel sangvin de calciu foarte scazut).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fosforite - enciclopedia universala

Fosforite:  acumulari sedimentare de substante organice (schelete de pesti, cochilii) pe fundul marilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»