´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 67

Fosile - enciclopedia universala

Fosile:  resturi de organisme pietrificate, conservate in straturile scoartei terestre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fotocoagulare - enciclopedia universala

Fotocoagulare:  Procedeu terapeutic constand in proiectarea pe retina, pe iris sau pe vasele retiniene a unui fascicul luminos intens si ingust produs de un laser, in general un laser cu argon. Fotocoagularea este utilizata in tratamentul rupturilor de retina si a altor leziuni susceptibile sa provoace o dezlipire a retinei. Fotocoagularea este, de asemenea, folosita pentru tratarea leziunilor ischemice ale retinei (cauzate de o diminuare a irigarii sale sangvine), consecutive fie unei ocluzii a vaselor, fie unei retinopatii ischemice observate mai ales in cursul diabetului. In sfarsit, un caz de glaucom cu unghiul prea larg (hipertensiune intraoculara), fotocoagularea cu laser creeaza mici arsuri pe trabecul (filtru situat in unghiul irisului si corneei), care permit sa i se largeasca ochiurile cu scopurile de a da posibilitatea unei mai bune evacuari a umorii apoase. Pentru a fi supus unei fotocoagulari cu laser nu este necesara spitalizarea; doar pentru copiii mici poate fi nevoie de o anestezie generala. In general, fasciculul laser nu este dureros, dar cateodata pacientul resimte o durere scurta si trecatoare. Pacientul se poate intoarce acasa fara un tratament deosebit. Totusi, nu ii este recomandat sa conduca un vehicul in orele care urmeaza. Laserul provoaca un edem retinian localizat, care se resoarbe, in general, in cateva zile. El poate prilejui unele dureri de cap trecatoare, mai ales la subiectii diabetici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fotodermatoza - enciclopedia universala

Fotodermatoza:  Boala cutanata declansata sau agravata prin expunerea la radiatia solara. Fotodermatozele sunt clasificate in doua mari varietati. Fotosensibilizarile sunt cauzate de un agent chimic care face pielea mai sensibila la radiatii si bolile de piele agravate de catre soare sunt lupusul eritematos, lichenul, pemfigusul si altele. Semnele unei fotodermatoze nu sunt specifice: roseata, umflare a tesuturilor cutanate, mici cosuri, basicute. Tratamentul este cel al fiecarei afectiuni mentionate; prevenirea consta in protejarea pielii fata de radiatia solara cu ajutorul cremelor de tip ecran total.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fotofobie - enciclopedia universala

Fotofobie:  Senzatie vizuala neplacuta produsa de lumina in cursul anumitor boli. Dupa simptomele care o insotesc, o fotofobie poate fi consecutiva unei afectiuni oculare sau neurologice. Diagnosticarea unei fotobii se bazeaza pe examenul clinic al pacientului. Tratamentul este cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 64 65 66

67

68 69 70 »
«

»