´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 68

Fotoprotectie - enciclopedia universala

Fotoprotectie:  Protectie naturala sau artificiala a pielii fata de radiatiile solare, in special fata de ultraviolete. Fotoprotectia artificiala. Ea poate fi asigurata prin doua feluri de mijloace, externe si interne. Fotoprotectia externa pentru prevenirea insolatiilor, a imbatranirii si a cancerului de piele, se realizeaza purtand haine care sa acopere corpul si aplicand produse protectoare de doua feluri: ecran si filtru. Produsele ecran reflecta pur si simplu radiatia si o impiedica sa patrunda profund sub epiderma. Acestea sunt, in principal, substante opace, ca bioxidul de titan, care prezinta inconvenientul de a da pielii un aspect albicios. Filtrele sunt substante active care absorb radiatia si elibereaza energie absorbita prin schimb termic cu pielea. Majoritatea acestor substante pot da loc unor reactii alergice. Majoritatea produselor antisolare asociaza ecranul cu filtrul. Combinatia acestor doua tipuri de constituenti permite sa se obtina grade variate de protectie, masurate printr-un coeficient de protectie: protectie slaba (coeficient cuprins intre 2 si 4), medie (intre 4 si 8), puternica (intre 8 si 15) si foarte puternica, pentru conditii de insorire extrema (coeficient care depaseste valoarea 15). Fotoprotectia interna consta in absorbtia pe cale orala a unor medicamente ca vitamina PP, derivatii de caroten si antipaludicele de sinteza. Ea este indicata in caz de foto-dermatoze, afectiuni ale pielii declansate sau agravate de catre soare (urticarie solara, de exemplu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fotosensibilizare - enciclopedia universala

Fotosensibilizare:  Cresterea sensibilitatii pielii la radiatile solare, mai ales la ultraviolete, cauzata adesea de substante chimice sau medicamentoase si traducandu-se printr-o eruptie cutanata. O fotosensibilizare poate fi idiopatica (fara cauza cunoscuta), provocata de un factor declansam extern sau intern, sau de origine genetica. Fotosensibilizarile de origine externa survin dupa aplicarea unei substante pe piele (parfum) sau dupa contactul pielii cu diferite vegetale (floare-brosteneasca, pastarnac, mustar etc ). Fotosensibilizarile de origine interna survin dupa ingestia de substante sau de medicamente carc exercita o actiune fotosensibilizanta dupa ce au fost depuse pe piele: psoralenele, unele antibiotice (indeosebi tetraciclinele), chinolonele, unele antifungice (grizeofulvina in mod deosebit) etc. Fotosensibilizarile de origine generala sunt cauzate de unele deficiente genetice stabilite (xeroderma pigmentosum, albinism, pebaldism). Ele variaza dupa tipul de fotosensibilizare: placi rosii pe care sunt suprainaltate vezicule mici si deosebit de pruriginoase, vezicule sau bule. Tratamentul consta in aplicarea pe leziuni a unor medicamente antiseptice, a unor produse de catifelare sau a unor corticosteroizi locali. Administrarea pe cale generala a corticosteroizilor sau antihistaminicelor este rezervata pentru formele cele mai grave. Prevenirea se bazeaza pe protectia pielii (crema protectoare de tip total) si mai ales pe suprimarea agentului susceptibil sa declanseze fotosensibilizarea. Fotosensi-bilizarile idiopatice pot fi prevenite prin administrarea de vitamine PP, de antipaludice de sinteza (nivachina), de cuotenoizi sau prin puvaterapie (expunere la radiatiile ultraviolete A, asociata cu administrarea de psoralene).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fotosfera - enciclopedia universala

Fotosfera:  stratul exterior, luminos, al Soarelui. Are o grosime de circa 500 km, si temperatura de aproximativ 6000°C.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fototerapie - enciclopedia universala

Fototerapie:  Metoda de tratament utilizand actiunea luminii asupra pielii. Sursa de lumina utilizata poate fi lumina solara (helio-terapia) sau lumina artificiala. Helioterapia este utilizata pentru a trata leziunile acneice si favorizeaza, in majoritatea cazurilor, tratamentul psoriazisului. Luxterapia, fototerapie specifica, este o metoda a carei eficacitate nu a fost total demonstrata. Ea consta in expunerea pacientului la o lumina necolorata intensa. Sedintele de expunere, de durata variabila, debuteaza intr-un centru specializat si pot fi urmate la domiciliu pana la ameliorarea starii pacientului. Luxterapia este utilizata in tratamentul depresiunilor sezoniere (care se manifesta cu regularitate in anumite perioade ale anului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»