´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 71

Fractura de oboseala - enciclopedia universala

Fractura de oboseala:  Fractura survenind pe un os sanatos, care nu a suferit nici un traumatism. O fractura de oboseala survine pe un os supus unor constrangeri excesive si care este cu atat mai fragil cu cat subiectul este mai in varsta. In medicina sportiva, ea priveste de cele mai multe ori membrele inferioare si survine dupa o activitate fizica intensiva sau neobisnuita (mars indelung) sau din cauza incaltamintei neadecvate. Astazi, imbatranirea populatiei, care ramane totusi foarte activa, a multiplicat numarul de cazuri de fracturi de oboseala, care au loc pe oasele cele mai diverse: bazin, sacrum, femur, tibia etc. Fracturile de oboseala se manifesta prin dureri, uneori responsabile de un mers schiopatat, deranjand sau impiedicand mersul. Tratamentul lor se limiteaza de cele mai multe ori la simpla odihna. Uneori, este preconizata purtarea unei ghete gipsate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fractura dentara - enciclopedia universala

Fractura dentara:  Leziune care poate afecta smaltul si dentina, sau uneori chiar si pulpa unui dinte. De origine traumatica, uneori favorizate de o carie, fracturile dentare pot fi orizontale, verticale sau oblice. Fractura dentara, spre deosebire de cea a osului, nu se consolideaza, deoarece nici smaltul, nici dentina nu sunt vascularizate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fractura maxilarului inferior - enciclopedia universala

Fractura maxilarului inferior:  Ruptura traumatica a maxilarului inferior, este o ruptura a maxilarului inferior provocata in general de un soc violent si direct. Bolnavul se plange de dureri si de greutate la vorbit si deglutitie. Barbia este deplasata, in principiu de partea fracturii, iar gura ramane inchisa sau intredeschisa. Reducerea fracturii este, in general, ortopedica. Totusi, in caz de deplasare, extremitatile osoase fracturate trebuie sa fie repuse pe cale chirurgicala, sub anestezie generala, in pozitia buna. Se imobilizeaza maxilarul inferior timp de aproximativ 6 saptamani cu ajutorul unui bandaj special al barbiei (mentoniera) sau fixand maxilarul superior cu ajutorul unor fire metalice; in acest din urma caz, ranitul trebuie sa primeasca o alimentatie corespunzatoare pe timpul imobilizarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fragilitate capilara - enciclopedia universala

Fragilitate capilara:  Micsorare a rezistentei vaselor capilare consecutiva alterarii peretelui lor. O fragilitate capilara se observa in purpura simplex sau senila, boala lui Rendu-Osler, purpura alergica, purpurele metabolice cauzate de scorbut, diabet, boala lui Cushing, ciroza, uremie, precum si de infectii si de disproteinemii. Ea poate rezulta dintr-un tratament de lunga durata cu corticosteroizi. Afectiunea antreneaza sangerari variabile care merg de la purpura benigna pana la hemoragia oculara sau cerebrala. Tratamentul este empiric si putin eficace, in afara cazului ca a fost descoperita o cauza curabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»