´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 74

Franyo Zoltan - enciclopedia universala

Franyo Zoltan:  (n. 31 iulie 1887, Marghita - d. 1978, Timisoara) - poet. A absolvit Academia Militara la Budapesta. A fost aderent la miscarea revolutionara maghiara din 1919. Dupa infrangerea ei a plecat la Viena si a studiat Filologia clasica. I-a cunoscut pe Romain Rolland, Thomas Mann, Stefan Zweig. S-a stabilit la Timisoara, unde a scos cotidianul Ziarul de la ora sase (1930-1940) in maghiara (antifascist) . A debutat cu versuri in limba germana. In poezie agrea marile teme filosofice:

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Frecventa cardiaca - enciclopedia universala

Frecventa cardiaca:  Numar de cicluri cardiace pe unitatea de timp (pe minut, prin conventie). Frecventa cardiaca in repaus, la varsta adulta, variaza dupa subiect, intre 60 si 100 pe minut. Ea este mai rapida la copil si se micsoreaza usor la subiectii in varsta. Frecventa cardiaca se accelereaza la efort sau in cursul unui stres, sub efectul unei stimulari a nervului simpatic si al actiunii anumitor hormoni (adrenalina, noradrenalina) asupra nodului sinusal. Ea se incetineste prin stimularea nervului pneumogastric (sau vag) al carui tonus predomina in repaus. Ea este modulata, mai ales la subiectul tanar, prin respiratie: accelerandu-se la inspiratie si incetinindu-se la expiratie. Daca acest fenomen este marcat, se vorbeste de aritmie respiratorie. Masurarea frecventei cardiace poate sa se faca prin luarea pulsului (palparea la nivelul unei artere periferice a undei sistolice, generata de contratia ventriculelor) sau, intr-o maniera mai precisa, prin auscultarea prelungita a zgomotelor inimii cu ajutorul unui stetoscop aplicat pe torace. Este posibil, de asemenea, sa se determine frecventa cardiaca pornind de la o inregistrare electrocardiografica. Frecventa cardiaca in repaus poate fi anormal de lenta (mai putin de 60 cicluri pe minut) sau de rapida (mai mult de 100 cicluri pe minut): atunci se vorbeste, respectiv, de bradicardie si de tahicardie. Daca ea este neregulata sau anarhica, este vorba de o tulburare de ritm cardiac.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

FRED - enciclopedia universala

FRED:  (Figure Reading Electronic Device) - dispozitiv electronic de citire a figurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fregata - enciclopedia universala

Fregata:  1. (In trecut) Nava militara cu panze, echipata cu tunuri instalate la ambele borduri, folosita in special pentru recunoasteri. 2.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 71 72 73

74

75 76 77 »
«

»